‘Gemiddeld gezin betaalt 256 euro meer voor elektriciteit’

© .

Test-Aankoop heeft berekend dat een gemiddeld gezin volgend jaar 256 euro meer zal betalen voor elektriciteit. De verschillende overheden wordt verweten maatregelen te nemen zonder rekening te houden met het gecombineerde effect ervan. ‘Elektriciteit is nochtans levensnoodzakelijk’, klinkt het.

De elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin zal volgend jaar 256 euro hoger uitvallen door de maatregelen van de regionale en federale overheden. Dat berekende consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Gemiddeld gezin

Test-Aankoop ging bij zijn berekeningen uit van een gemiddeld gezin van drie personen uit het Gentse met een contract bij Electrabel. Zij verbruiken 3.500 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar en betalen daarvoor 700 euro. Volgens Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop, zullen zij volgend jaar 256 euro meer betalen voor elektriciteit.

Enkel de verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent, waartoe de federale regering besliste, zal het Gentse gezin al 100 euro kosten. Verder is er de heffing van de Vlaamse regering van vorige week om het overschot aan groenestroomcertificaten weg te werken: die zal de factuur met 8 procent of 56 euro doen toenemen. De afschaffing van gratis elektriciteit – elk gezin kreeg 100 kWh gratis met daarbovenop 100 kWh per gezinslid – kost 80 euro. De recent ingevoerde vennootschapsbelasting op intercommunales ten slotte, die volgens Test-Aankoop zal doorgerekend worden aan de consument, dikt de factuur aan met 20 euro.

‘Levensnoodzakelijk’

Test-Aankoop verwijt de verschillende overheden dat ze elk afzonderlijk maatregelen nemen en geen rekening houden met het gecombineerde effect ervan. “Vooral zwakkere gezinnen zullen dit voelen, want elektriciteit weegt relatief gezien zwaarder door in het budget. En dat terwijl elektriciteit geen luxeproduct is, maar levensnoodzakelijk als water”, zegt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie lanceerde op zijn website een petitie tegen de btw-verhoging. De teller stond donderdagavond op bijna 20.000 deelnemers. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content