"Zo zal de informatie beter kunnen doorstromen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in De Standaard.

De Staatsveiligheid en militaire inlichtingendienst ADIV krijgen via eigen bronnen of internationale partners informatie binnen over Syriëstrijders (contacten, gedragingen, enz). Als er een gerechtelijk onderzoek loopt, beschikken ook speurders bij politie en gerecht over dat soort details. De bedoeling is dat ze die op lokaal niveau zoveel mogelijk delen in 'taskforces', waaraan ook burgemeesters kunnen deelnemen.

"We moeten bekomen dat de doorstroming van informatie overal even gestroomlijnd loopt", vindt minister Jambon. "Daarom komt er een meer dynamische databank die specifiek dient voor de verzameling van gegevens van Belgische jihadi's.

Van iedereen die wordt gevolgd is er een aparte fiche waar de verschillende veiligheids- en inlichtingendiensten details aan toevoegen. Zo heeft iedereen altijd de meest volledige gegevens.

We moeten er alleen voor oppassen dat we er geen gerechtelijke onderzoeken mee doorkruisen. Maar bijvoorbeeld de korpschef van een lokale politiezone zal ook gebruik kunnen maken van de databank."

De lijst zal onder het beheer komen van Ocad. De databank moet de concurrentie onder de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tegengaan.

Op de top in Washington rond radicalisering kondigde Jambon eerder aan dat er een Europees bureau (Syria Strategic Communications Advisory Team) komt dat tegengewicht moet bieden tegen de propaganda van extremistische groeperingen zoals Islamitische Staat. (Belga)

"Zo zal de informatie beter kunnen doorstromen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in De Standaard.De Staatsveiligheid en militaire inlichtingendienst ADIV krijgen via eigen bronnen of internationale partners informatie binnen over Syriëstrijders (contacten, gedragingen, enz). Als er een gerechtelijk onderzoek loopt, beschikken ook speurders bij politie en gerecht over dat soort details. De bedoeling is dat ze die op lokaal niveau zoveel mogelijk delen in 'taskforces', waaraan ook burgemeesters kunnen deelnemen. "We moeten bekomen dat de doorstroming van informatie overal even gestroomlijnd loopt", vindt minister Jambon. "Daarom komt er een meer dynamische databank die specifiek dient voor de verzameling van gegevens van Belgische jihadi's. Van iedereen die wordt gevolgd is er een aparte fiche waar de verschillende veiligheids- en inlichtingendiensten details aan toevoegen. Zo heeft iedereen altijd de meest volledige gegevens. We moeten er alleen voor oppassen dat we er geen gerechtelijke onderzoeken mee doorkruisen. Maar bijvoorbeeld de korpschef van een lokale politiezone zal ook gebruik kunnen maken van de databank." De lijst zal onder het beheer komen van Ocad. De databank moet de concurrentie onder de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tegengaan. Op de top in Washington rond radicalisering kondigde Jambon eerder aan dat er een Europees bureau (Syria Strategic Communications Advisory Team) komt dat tegengewicht moet bieden tegen de propaganda van extremistische groeperingen zoals Islamitische Staat. (Belga)