"Het veiligheidskorps moet zeer intens samenwerken met de politie. Dat lukt heel slecht in Brussel en in Brussel alleen", onderstreepte Geens maandag in De Ochtend op Radio 1. "Ze werken heel slecht samen, ondanks een protocol daarover."

Geens erkent wel dat het justitiepaleis in Brussel een "exceptioneel jaar" kent. De ene dag zijn er erg veel gedetineerden ter plaatse, de andere dag erg weinig. De minister drong er bij de magistratuur al op aan "die ongelijke stroom wat te egaliseren". Het veiligheidskorps weet immers daags voordien pas waar het aan toe is. Niettemin is Geens niet te spreken over de actie van vorige vrijdag. "Ik ga een streng rapport maken, want dit is uiteraard onmogelijk", zei hij.

"Ik begrijp dat ze niet altijd zo constructief zijn als van hen wordt verwacht." "Ik heb een private dienst aan het werk gesteld, er komen twintig veiligheidsagenten bij", zo bracht Geens tot slot zijn maatregelen op korte termijn in herinnering. Zijn justitieplan bevat daarnaast het voorstel om gedetineerden nog slechts eens per twee maanden in de raadkamer te laten verschijnen, waardoor minder transporten zouden nodig zijn. En op termijn wil Geens helemaal komaf maken met dergelijke transporten, door zittingen "in de nabijheid van de gevangenissen" te laten doorgaan. (Belga/NSK)

"Het veiligheidskorps moet zeer intens samenwerken met de politie. Dat lukt heel slecht in Brussel en in Brussel alleen", onderstreepte Geens maandag in De Ochtend op Radio 1. "Ze werken heel slecht samen, ondanks een protocol daarover."Geens erkent wel dat het justitiepaleis in Brussel een "exceptioneel jaar" kent. De ene dag zijn er erg veel gedetineerden ter plaatse, de andere dag erg weinig. De minister drong er bij de magistratuur al op aan "die ongelijke stroom wat te egaliseren". Het veiligheidskorps weet immers daags voordien pas waar het aan toe is. Niettemin is Geens niet te spreken over de actie van vorige vrijdag. "Ik ga een streng rapport maken, want dit is uiteraard onmogelijk", zei hij. "Ik begrijp dat ze niet altijd zo constructief zijn als van hen wordt verwacht." "Ik heb een private dienst aan het werk gesteld, er komen twintig veiligheidsagenten bij", zo bracht Geens tot slot zijn maatregelen op korte termijn in herinnering. Zijn justitieplan bevat daarnaast het voorstel om gedetineerden nog slechts eens per twee maanden in de raadkamer te laten verschijnen, waardoor minder transporten zouden nodig zijn. En op termijn wil Geens helemaal komaf maken met dergelijke transporten, door zittingen "in de nabijheid van de gevangenissen" te laten doorgaan. (Belga/NSK)