De Wever was enkele weken geleden duidelijk: vóór het aantreden van een "sociaal-economische noodregering" na de verkiezingen van volgend jaar eiste hij staalharde garanties voor het uitwerken van een confederaal plan.

Wouter Beke is daar in een interview met Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg niet van overtuigd. Een zevende staatshervorming moet volgens hem géén onderdeel worden van regeringsonderhandelingen. "De formatie moet over het sociaal-economische gaan. De vorming van een nieuwe regering mag niet afhankelijk worden gemaakt van een nieuwe staatshervorming. Daar is trouwens een tweederdemeerderheid voor nodig. Dat op zich alleen zou de onderhandelingen al moeilijker maken."

Een uitspraak waarmee hij de deur dichtslaat voor de N-VA. Beke laat ook verstaan dat hij geen ministeriële ambities koestert. "Indien ik die had, dan was ik in december 2011 vicepremier geworden", stelt de huidige en toekomstige CD&V-voorzitter. (Belga/TV)

De Wever was enkele weken geleden duidelijk: vóór het aantreden van een "sociaal-economische noodregering" na de verkiezingen van volgend jaar eiste hij staalharde garanties voor het uitwerken van een confederaal plan. Wouter Beke is daar in een interview met Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg niet van overtuigd. Een zevende staatshervorming moet volgens hem géén onderdeel worden van regeringsonderhandelingen. "De formatie moet over het sociaal-economische gaan. De vorming van een nieuwe regering mag niet afhankelijk worden gemaakt van een nieuwe staatshervorming. Daar is trouwens een tweederdemeerderheid voor nodig. Dat op zich alleen zou de onderhandelingen al moeilijker maken." Een uitspraak waarmee hij de deur dichtslaat voor de N-VA. Beke laat ook verstaan dat hij geen ministeriële ambities koestert. "Indien ik die had, dan was ik in december 2011 vicepremier geworden", stelt de huidige en toekomstige CD&V-voorzitter. (Belga/TV)