De MR wil dat Vlaanderen een grotere inspanning levert aan de sanering van de begroting. Dat verklaarde MR-voorzitter Charles Michel maandag na afloop van het partijbureau van de Franstalige liberalen.

Vlaanderen moet volgens Michel meer doen dan de andere regio's, omdat de economische en financiële toestand beter is in het noorden van het land dan in het zuiden. Bovendien heeft Vlaanderen veel te winnen bij een goed federaal beleid, aldus Michel.

10 miljard

Om 2012 met een tekort van 2,8 procent van het bbp af te sluiten, moeten de onderhandelaars op zoek naar ongeveer 10 miljard euro. "De MR weigert de gemakkelijke weg om enkel de federale regering het overgrote deel van de begrotingsinspanning op zich te laten nemen om naar een begrotingsevenwicht in 2015 te gaan", zei de MR-voorzitter.

Onrechtvaardig

"Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ook de gewesten.Niet vragen om deel te nemen zou onrechtvaardig zijn".

Volgens Michel was bij de start van de onderhandelingen afgesproken dat formateur Elio Di Rupo overleg zou plegen met de ministers-presidenten om na te gaan wat hun bijdrage aan de begrotingsoefeningzou zijn. Nu blijkt dat dit gesprek pas voor de begrotingen vanaf 2013 zou gelden.

Bovendien, aldus Michel, is sinds het advies van de Hoge Raad voor Financiën in maart de inspanning die moet worden geleverd verdubbeld. Zoals de kaarten nu op tafel liggen, moet de federale overheid 9,9 miljard euro van de saneringsopdracht op zich nemen en gaat het voor alle deelentiteiten samen om 400 miljoen euro.

De liberale voorman richtte zich specifiek tot Vlaanderen. "De economische en financiële situatie in Wallonië is bekend. Er is een andere situatie in Vlaanderen", aldus Michel. Om de formateur de nodige overlegruimte te geven, wil hij er geen concrete cijfers op plakken, maar Michel vindt dat "iedereen in functie van zijn capaciteiten moet bijdragen".

Spilzucht

De MR is ook van plan een offensief te starten tegen de "spilzucht" in de gewesten. Michel somde een waslijst op van "zinloze uitgaven" in Brussel en Wallonië voor een totaal bedrag van 191 miljoen euro. "Ik ben geschokt op een moment dat elke euro telt", luidde het.

De MR maakt geen deel uit van de Waalse en Brusselse regering, maar Michel bezwoer dat zijn houding dezelfde zou zijn mochten de liberalen er in de meerderheid zitten. "Er is geen reden waarom niet iedereen bij de autoriteiten de buikriem zou aanhalen", aldus Michel. (Belga/INM/EE)

De MR wil dat Vlaanderen een grotere inspanning levert aan de sanering van de begroting. Dat verklaarde MR-voorzitter Charles Michel maandag na afloop van het partijbureau van de Franstalige liberalen. Vlaanderen moet volgens Michel meer doen dan de andere regio's, omdat de economische en financiële toestand beter is in het noorden van het land dan in het zuiden. Bovendien heeft Vlaanderen veel te winnen bij een goed federaal beleid, aldus Michel. 10 miljard Om 2012 met een tekort van 2,8 procent van het bbp af te sluiten, moeten de onderhandelaars op zoek naar ongeveer 10 miljard euro. "De MR weigert de gemakkelijke weg om enkel de federale regering het overgrote deel van de begrotingsinspanning op zich te laten nemen om naar een begrotingsevenwicht in 2015 te gaan", zei de MR-voorzitter.Onrechtvaardig "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ook de gewesten.Niet vragen om deel te nemen zou onrechtvaardig zijn". Volgens Michel was bij de start van de onderhandelingen afgesproken dat formateur Elio Di Rupo overleg zou plegen met de ministers-presidenten om na te gaan wat hun bijdrage aan de begrotingsoefeningzou zijn. Nu blijkt dat dit gesprek pas voor de begrotingen vanaf 2013 zou gelden. Bovendien, aldus Michel, is sinds het advies van de Hoge Raad voor Financiën in maart de inspanning die moet worden geleverd verdubbeld. Zoals de kaarten nu op tafel liggen, moet de federale overheid 9,9 miljard euro van de saneringsopdracht op zich nemen en gaat het voor alle deelentiteiten samen om 400 miljoen euro. De liberale voorman richtte zich specifiek tot Vlaanderen. "De economische en financiële situatie in Wallonië is bekend. Er is een andere situatie in Vlaanderen", aldus Michel. Om de formateur de nodige overlegruimte te geven, wil hij er geen concrete cijfers op plakken, maar Michel vindt dat "iedereen in functie van zijn capaciteiten moet bijdragen".Spilzucht De MR is ook van plan een offensief te starten tegen de "spilzucht" in de gewesten. Michel somde een waslijst op van "zinloze uitgaven" in Brussel en Wallonië voor een totaal bedrag van 191 miljoen euro. "Ik ben geschokt op een moment dat elke euro telt", luidde het. De MR maakt geen deel uit van de Waalse en Brusselse regering, maar Michel bezwoer dat zijn houding dezelfde zou zijn mochten de liberalen er in de meerderheid zitten. "Er is geen reden waarom niet iedereen bij de autoriteiten de buikriem zou aanhalen", aldus Michel. (Belga/INM/EE)