Wie een betalingsachterstand heeft, zal in de toekomst geen consumentenkrediet meer kunnen krijgen. Dat is volgens De Tijd één van de maatregelen die minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte plant om consumenten beter te beschermen. Febelfin, de koepelorganisatie van de banken, vreest dat de maatregel duizend jobs kan kosten.

Vorig jaar stond in België ruim 21 miljard euro uit voor leningen van een auto, koelkast, reis, enzovoort. Maar een van de pijnpunten is dat steeds meer Belgen hun lening niet meer kunnen afbetalen. Vorige maand steeg het aantal kredietnemers met minstens één achterstallig contract met 5,4 procent tot 336.000.

Betalingsachterstand

Vande Lanotte heeft nu een wetsontwerp klaar dat moet uitsluiten dat nog een consumentenkrediet wordt toegekend aan iemand met een betalingsachterstand. De banken zelf zullen daarbij moeten nagaan of de aanvrager nog kredietwaardig is. Het wordt ook verboden om consumenten via promoties aan te zetten tot kopen op krediet. Ook moet het mogelijk worden het contract op te zeggen als de interesten twee procentpunten klimmen boven het niveau dat is afgesproken.

'We willen vermijden dat mensen zich engageren en dan hun schulden niet meer kunnen aflossen,' zei Johan Vande Lanotte in De Ochtend. 'Er moet een normale activiteit van consumentenkredieten zijn, maar dat moet wel gereglementeerd worden.'

1.000 jobs

"We zijn het eens met een betere bescherming van de consument, maar is het nodig verder te gaan dan Europa?", zo vraagt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging voor het Krediet, zich af. Febelfin vreest te strikte regulering en waarschuwt dat het kredietaanbod zal dalen. "Dat dreigt ruim 1.000 jobs te kosten", waarschuwt de organisatie in een advies dat De Tijd kon inkijken. (Belga/EE)

Wie een betalingsachterstand heeft, zal in de toekomst geen consumentenkrediet meer kunnen krijgen. Dat is volgens De Tijd één van de maatregelen die minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte plant om consumenten beter te beschermen. Febelfin, de koepelorganisatie van de banken, vreest dat de maatregel duizend jobs kan kosten. Vorig jaar stond in België ruim 21 miljard euro uit voor leningen van een auto, koelkast, reis, enzovoort. Maar een van de pijnpunten is dat steeds meer Belgen hun lening niet meer kunnen afbetalen. Vorige maand steeg het aantal kredietnemers met minstens één achterstallig contract met 5,4 procent tot 336.000. BetalingsachterstandVande Lanotte heeft nu een wetsontwerp klaar dat moet uitsluiten dat nog een consumentenkrediet wordt toegekend aan iemand met een betalingsachterstand. De banken zelf zullen daarbij moeten nagaan of de aanvrager nog kredietwaardig is. Het wordt ook verboden om consumenten via promoties aan te zetten tot kopen op krediet. Ook moet het mogelijk worden het contract op te zeggen als de interesten twee procentpunten klimmen boven het niveau dat is afgesproken. 'We willen vermijden dat mensen zich engageren en dan hun schulden niet meer kunnen aflossen,' zei Johan Vande Lanotte in De Ochtend. 'Er moet een normale activiteit van consumentenkredieten zijn, maar dat moet wel gereglementeerd worden.'1.000 jobs"We zijn het eens met een betere bescherming van de consument, maar is het nodig verder te gaan dan Europa?", zo vraagt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging voor het Krediet, zich af. Febelfin vreest te strikte regulering en waarschuwt dat het kredietaanbod zal dalen. "Dat dreigt ruim 1.000 jobs te kosten", waarschuwt de organisatie in een advies dat De Tijd kon inkijken. (Belga/EE)