Bert Bultinck

‘Geef Crombez nog enkele van deze pensioendebatten, en SP.A maakt misschien nog een kans’

Bert Bultinck Hoofdredacteur van Knack

Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck over het pensioendebat en Team Michel: ‘Charles Michel en zijn ploeg hebben veel duidelijk te maken. Het beloven interessante weken te worden.’

‘We hebben duidelijke keuzes gemaakt’ zei premier Charles Michel tijdens de voorstelling van het Zomerakkoord, ondertussen een dikke maand geleden. Maar is dat echt zo?

Geef Crombez nog enkele pensioendebatten, en SP.A maakt misschien nog een kans

Hoe duidelijk zijn de keuzes van het akkoord dat met uitzonderlijk veel branie werd voorgesteld? De keuze voor meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt is helder. Een hervorming van de vennootschapsbelasting is zonder meer noodzakelijk. En een grotere stok achter de deur bij jobaanbiedingen voor werkzoekenden is in sommige gevallen ook verdedigbaar.

Maar de duivel zit, zoals altijd, in de details. Hoe dwingend zal de VDAB vacatures aanbieden? Gaat het om de nu al spreekwoordelijke werkloze leraar die vertegenwoordiger moet worden, of toch om minder radicale carrièrewendingen? En wanneer krijgen we de tabellen te zien die moeten bewijzen dat de vernieuwde vennootschapsbelasting geen geld zal kosten? En wat als de miniflexi-jobs zo populair worden dat er wel goedkope banen bijkomen, maar de sociale zekerheid niet meer gefinancierd raakt?

Na de goednieuwsshow van eind juli namen de leiders van dit land vakantie. Dat is hen gegund. Maar het is hoog tijd dat de ‘duidelijke keuzes’ duidelijk worden. De tijd van de marketing is over.

Enter Gwendolyn Rutten – met meer mist. In een kort maar hevig debat met John Crombez reageerde de Open VLD-voorzitster afgelopen zondag als door een wesp gestoken op de claim van de SP.A-voorzitter dat werkloze vijftigplussers pensioen dreigen te verliezen, als gevolg van het Zomerakkoord. In De Zevende Dag zei ze dat het verhaal van Crombez niet klopte, maar gaf daar weinig argumenten voor.

Vervelend was dat er nadien al meteen beeldfragmenten van haar partijgenoot Vincent Van Quickenborne opdoken. Begin augustus draaide die niet rond de pot: ja, vijftigplussers die langer dan een jaar werkloos zijn, zullen minder pensioen krijgen. Hoezeer Rutten ook tv-kijkend Vlaanderen bezwoer dat er voor de werklozen die ouder zijn dan vijftig niets verandert, Van Quickenborne zei iets helemaal anders. Op Twitter voegde Rutten later nog toe: ‘dit is niet beslist’. Wat later bevestigd werd door minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Maandag bleek ook de N-VA plots nog een en ander te willen ‘herbekijken’.

Duidelijke keuzes? Blijkbaar was alvast die keuze van Team Michel toch niet zo duidelijk. Te snel gecommuniceerd? Achteraf aangesproken door misnoegde vijftigplussers op straat? Geef Crombez nog een paar pensioendebatten zoals dit, en je zou denken dat de SP.A nog een kans maakt in 2019.

Vandaag lijkt het er stellig op dat in de Wetstraat alles in gereedheid wordt gebracht voor de doorstart van deze centrumrechtse regering. Aangevuld met het CDH, dat door zijn voorzitter Benoît Lutgen in het centrum van het politieke strijdperk is gekatapulteerd, zou de Zweedse coalitie ironisch genoeg kunnen bewijzen hoe België blijvend kan werken.

Door de Waalse regering met de PS op te blazen, lijkt Lutgen al een voorschot te nemen op centrumrechts op alle regeringsniveaus – al wil het balsturige Brussel maar niet meewerken. Wouter Beke (CD&V) zal in zo’n constructie blij zijn met een beetje steun van de Franstalige zusterpartij. Bij CDH begint de virulente kritiek op de N-VA al te verstommen.

Dat alles maakt de urgentie van het Zomerakkoord alleen maar groter: het plan, dat meerdere jaren bestrijkt, zal in het scenario van een doorstart van de huidige regering geen dode letter blijven. Charles Michel klopt zich op de borst de beste regering van maar liefst de laatste vijfentwintig jaar te leiden. Maar omdat hij het vooralsnog vertikt om de details in te vullen van wat nu al het tweede regeerakkoord wordt genoemd, kan het nog werkelijk alle kanten uit.

Charles Michel en zijn ploeg hebben veel duidelijk te maken.

De alom gerespecteerde begrotingsexpert Wim Moesen verwijst woensdag 6 september in Knack naar het Internationaal Monetair Fonds dat de Belgische regering aanmaant ‘meer professionele en geloofwaardiger begrotingscijfers’ in te dienen. Moesen – geen tafelspringer – noemt die woorden van het IMF ‘een regelrechte blaam’.

Hij is niet de enige die twijfelt aan de financiering van de nieuwe vennootschapsbelasting, maar ook de andere cijfers doen hem steigeren: ‘Ik zie heel veel ronde getallen in het Zomerakkoord, en dat duidt er meestal op dat niet alles precies is nagerekend. Dan slaat men maar een slag, en rondt men nogal makkelijk af. En natuurlijk meestal naar boven, wat had u gedacht?’

Charles Michel en zijn ploeg hebben veel duidelijk te maken. Het beloven interessante weken te worden.

Dit artikel verschijnt woensdag 6 september in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content