Dat schrijven De Tijd, L'Echo en De Standaard.

Er zit een gat in de belastinginkomsten van 1,4 miljard euro en in de sociale zekerheid van ruim 400 miljoen euro. Daarnaast heeft de federale overheid ook 500 miljoen euro meer dan verwacht moeten doorstorten aan de regio's.

De kleine meevallers (hogere dividenden en lager dan verwachte rentelasten) bedragen 300 miljoen en compenseren dus allerminst die tegenvallers.

'Konden we niet weten'

Hoeveel de regering-Michel precies moet zoeken bij de begrotingscontrole zal pas begin volgende week duidelijk zijn. Dan komt het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, met zijn rapport. Maar nu al is in regeringskringen te horen "dat het een loodzware begrotingscontrole wordt en een serieuze test voor de regering".

In een reactie geeft het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt toe dat de cijfers niet goed zijn. "De nulrente (waardoor bedrijven veel minder voorafbetalingen doen, red.) heeft een aantal afgeleide effecten die we bij de opmaak van de begroting nog niet konden weten", zegt men daar.

De verminderde voorafbetalingen verklaren één miljard aan minderontvangsten, volgens de kranten.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Tijd, L'Echo en De Standaard.Er zit een gat in de belastinginkomsten van 1,4 miljard euro en in de sociale zekerheid van ruim 400 miljoen euro. Daarnaast heeft de federale overheid ook 500 miljoen euro meer dan verwacht moeten doorstorten aan de regio's. De kleine meevallers (hogere dividenden en lager dan verwachte rentelasten) bedragen 300 miljoen en compenseren dus allerminst die tegenvallers. Hoeveel de regering-Michel precies moet zoeken bij de begrotingscontrole zal pas begin volgende week duidelijk zijn. Dan komt het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, met zijn rapport. Maar nu al is in regeringskringen te horen "dat het een loodzware begrotingscontrole wordt en een serieuze test voor de regering". In een reactie geeft het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt toe dat de cijfers niet goed zijn. "De nulrente (waardoor bedrijven veel minder voorafbetalingen doen, red.) heeft een aantal afgeleide effecten die we bij de opmaak van de begroting nog niet konden weten", zegt men daar. De verminderde voorafbetalingen verklaren één miljard aan minderontvangsten, volgens de kranten. (Belga/RR)