GAIA wil dierenrechten in de grondwet

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA © BELGA

Dierenrechtenorganisatie GAIA wil dierenrechten in de Belgische grondwet laten opnemen. ‘Dieren vormen een bijzonder kwetsbare categorie van levende wezens. Dat verdient ernstig te worden genomen’, verklaart GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

GAIA maakt haar voornemen maandag bekend, in de aanloop naar Werelddierendag op dinsdag 4 oktober. GAIA haalde de mosterd bij buurlanden Duitsland en Luxemburg, waar al sinds respectievelijk 2002 en 2007 dierenrechten in de grondwet zijn opgenomen.

In Duitsland gaat het specifiek om het toevoegen van de zinsnede ‘en dieren’ aan een bepaling die de staat verplicht de waardigheid van mensen te respecteren en beschermen. In Luxemburg stipuleert de grondwet sinds 2007 dat de staat de bescherming en het welzijn van dieren moet bevorderen. Ook Zwitserland heeft sinds 1992 een soortgelijk amendement.

‘Als het in Duitsland en Luxemburg kan, mag dat in België toch geen onoverkomelijk probleem vormen?’, aldus Vandenbosch. Concreet wil zijn organisatie vijf ‘vrijheden voor dieren’ in de grondwet laten opnemen.

De vijf dierenvrijheden van GAIA

1. vrij zijn van honger, dorst en ondervoeding

2. vrij zijn van fysieke en fysiologische ongemakken waarbij adequate huisvesting en beschutting voorzien wordt

3. vrij zijn van ziekte en verwondingen

4. vrij zijn van pijn en lijden (afwezigheid van lichamelijke en geestelijke mishandelingen)

5. de vrijheid om voldoende normale, natuurlijke gedragingen te vertonen en te ontplooien.

De dierenrechtenorganisatie zal het idee naar eigen zeggen voorleggen aan grondwetspecialisten, maar lanceert in afwachting daarvan wel al een online petitie. Zo wil GAIA ‘bij zoveel mogelijk burgers steun verwerven en een parlementair debat ontlokken’, klinkt het. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content