'Het is nog een jaar tot de verkiezingen. Men moet niet doen alsof de N-VA ze nu al gewonnen heeft.' Dat heeft Vlaams minister Freya Van den Bossche gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend over de oproep van N-VA om na de verkiezingen van 2014 eerst een Vlaamse regering te vormen, die daarna moet onderhandelen over de vorming van een federale regering. Volgens de SP.A-politica toont de N-VA zich nu al 'zegezeker' en maakt de partij ook al volop plannen voor een volgende Vlaamse regering met CD&V en Open Vld en zonder SP.A.

Van den Bossche deed haar uitspraken naar aanleiding van vragen over de opheffing van het hoofddoekenverbod in Gent. De Gentse politica toonde zich tevreden met de beslissing van de Gentse gemeenteraad. Ze noemde de hele discussie daarover trouwens 'hypocriet'. 'Ik ben voor neutraliteit in het handelen van de overheid. Dat betekent dat iedereen goed en gelijk behandeld wordt door ambtenaren. Maar dat meet je niet af aan het feit of iemand een hoofddoek of een
kruisje rond de hals draagt, maar aan zijn handelen', aldus Van den Bossche. 'Het is tijd dat mensen inzien dat de hoofddoek an sich niet bepaalt hoe iemand zich zal gedragen.'

Volgens Van den Bossche zou de Vlaamse regering perfect een initiatief kunnen nemen in de kwestie, maar zal dat er niet komen omdat de meerderheidspartijen (N-VA, SP.A en CD&V) over het thema nu eenmaal niet op dezelfde lijn zitten.


'Het is nog een jaar tot de verkiezingen. Men moet niet doen alsof de N-VA ze nu al gewonnen heeft.' Dat heeft Vlaams minister Freya Van den Bossche gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend over de oproep van N-VA om na de verkiezingen van 2014 eerst een Vlaamse regering te vormen, die daarna moet onderhandelen over de vorming van een federale regering. Volgens de SP.A-politica toont de N-VA zich nu al 'zegezeker' en maakt de partij ook al volop plannen voor een volgende Vlaamse regering met CD&V en Open Vld en zonder SP.A.Van den Bossche deed haar uitspraken naar aanleiding van vragen over de opheffing van het hoofddoekenverbod in Gent. De Gentse politica toonde zich tevreden met de beslissing van de Gentse gemeenteraad. Ze noemde de hele discussie daarover trouwens 'hypocriet'. 'Ik ben voor neutraliteit in het handelen van de overheid. Dat betekent dat iedereen goed en gelijk behandeld wordt door ambtenaren. Maar dat meet je niet af aan het feit of iemand een hoofddoek of een kruisje rond de hals draagt, maar aan zijn handelen', aldus Van den Bossche. 'Het is tijd dat mensen inzien dat de hoofddoek an sich niet bepaalt hoe iemand zich zal gedragen.'Volgens Van den Bossche zou de Vlaamse regering perfect een initiatief kunnen nemen in de kwestie, maar zal dat er niet komen omdat de meerderheidspartijen (N-VA, SP.A en CD&V) over het thema nu eenmaal niet op dezelfde lijn zitten.