Vlaams parlementslid en voormalig minister Freya Van den Bossche (SP.A) is niet te spreken over een interview dat minister van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) dit weekend gegeven heeft. Van den Bossche leest er de aanzet in tot de creatie van een apart opvangcircuit voor kinderen die in armoede leven. "Een nogal gruwelijk idee", noemde ze het in De Ochtend op Radio 1.

'Andere oplossingen'

In De Zondag lichtte Homans nogmaals haar visie op kinderopvang toe. Gesubsidieerde opvang, zei ze, "dient in eerste instantie voor mensen die gaan werken, die dus bijdragen tot het instandhouden van ons sociaal systeem". Voor kinderen die in armoede opgroeien is het beter dat ze naar de kinderopvang gaan, "maar de overheid kan voor hen andere oplossingen uitwerken". Er zijn nu al steden die in kader van hun lokaal sociaal beleid heel goedkope opvang organiseren voor kinderen in armoede, geeft de N-VA-minister als voorbeeld.

'Mix van verschillende milieus'

Van den Bossche is dat laatste een heel slecht idee. Ze wijst erop dat kinderen in armoede betere ontwikkelingskansen krijgen als ze naar de opvang gaan. "De oplossing kan nooit zijn om bepaalde kinderen minder kansen te geven op ontwikkeling en hun ouders minder kansen op opvang." Van den Bossche wijst erop dat in Gent, waar ze in de gemeenteraad zetelt, het stadsbestuur voor een mix kiest waarbij kinderen uit verschillende milieus samen in de opvang zitten. "We moeten elke mens als mens bekijken en niet kijken naar hoeveel geld hij heeft."

Geen kandidaat-voorzitter

Er werd Van den Bossche ook gevraagd naar de vroege voordracht van John Crombez als kandidaat-voorzitter van de SP.A. Zelf is ze geen kandidaat, zei ze, "en ik zal dat ook niet zijn".

Minister van Welzijn: 'voorrang voor ouders die werken'

In een reactie op zijn website verduidelijkt minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) niets of er sprake moet zijn van apart opvangcircuits. "Zoals aangegeven in het Vlaams Regeerakkoord is het onze doelstelling om stap voor stap voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang te realiseren die voor iedereen toegankelijk is. Hierbij geven we absolute voorrang aan kinderopvang voor ouders die werken en een beroepsgerichte opleiding volgen", klinkt het. Maar, "we verzekeren de toegankelijkheid voor kinderen die leven in kwetsbare gezinnen".

(Belga/WB)

Vlaams parlementslid en voormalig minister Freya Van den Bossche (SP.A) is niet te spreken over een interview dat minister van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) dit weekend gegeven heeft. Van den Bossche leest er de aanzet in tot de creatie van een apart opvangcircuit voor kinderen die in armoede leven. "Een nogal gruwelijk idee", noemde ze het in De Ochtend op Radio 1.In De Zondag lichtte Homans nogmaals haar visie op kinderopvang toe. Gesubsidieerde opvang, zei ze, "dient in eerste instantie voor mensen die gaan werken, die dus bijdragen tot het instandhouden van ons sociaal systeem". Voor kinderen die in armoede opgroeien is het beter dat ze naar de kinderopvang gaan, "maar de overheid kan voor hen andere oplossingen uitwerken". Er zijn nu al steden die in kader van hun lokaal sociaal beleid heel goedkope opvang organiseren voor kinderen in armoede, geeft de N-VA-minister als voorbeeld. Van den Bossche is dat laatste een heel slecht idee. Ze wijst erop dat kinderen in armoede betere ontwikkelingskansen krijgen als ze naar de opvang gaan. "De oplossing kan nooit zijn om bepaalde kinderen minder kansen te geven op ontwikkeling en hun ouders minder kansen op opvang." Van den Bossche wijst erop dat in Gent, waar ze in de gemeenteraad zetelt, het stadsbestuur voor een mix kiest waarbij kinderen uit verschillende milieus samen in de opvang zitten. "We moeten elke mens als mens bekijken en niet kijken naar hoeveel geld hij heeft." Er werd Van den Bossche ook gevraagd naar de vroege voordracht van John Crombez als kandidaat-voorzitter van de SP.A. Zelf is ze geen kandidaat, zei ze, "en ik zal dat ook niet zijn". In een reactie op zijn website verduidelijkt minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) niets of er sprake moet zijn van apart opvangcircuits. "Zoals aangegeven in het Vlaams Regeerakkoord is het onze doelstelling om stap voor stap voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang te realiseren die voor iedereen toegankelijk is. Hierbij geven we absolute voorrang aan kinderopvang voor ouders die werken en een beroepsgerichte opleiding volgen", klinkt het. Maar, "we verzekeren de toegankelijkheid voor kinderen die leven in kwetsbare gezinnen".(Belga/WB)