Freddy Thielemans (69) gaat tijdens de Brusselse gemeenteraad bekendmaken dat hij opstapt als burgemeester. Dat is uit goede bron vernomen en het nieuws is bevestigd door de woordvoerster van Thielemans.

OCMW-voorzitter en Kamerlid Yvan Mayeur (53) zal Thielemans opvolgen. Over enkele weken, waarschijnlijk in de loop van de maand december, zal de formele machtsoverdracht plaatsvinden.

Yvan Mayeur

Het waren de kranten De Standaard en Le Soir die in augustus reeds schreven dat Thielemans mogelijk nog voor het einde van het jaar de fakkel doorgeeft aan zijn PS-partijgenoot Mayeur.

Federaal vicepremier Laurette Onkelinx, die ook voorzitter is van de Brusselse PS-federatie, zou haar partij daarmee willen voorbereiden op de verkiezingen van mei 2014. Bij het begin van het politieke jaar benadrukte Thielemans evenwel dat de voortijdige beëindiging van zijn mandaat niet op zijn agenda stond. Hij zei ook dat de Brusselse gemeenteraad de primeur zou krijgen als hij zijn sjerp toch zou doorgeven.

Thielemans: 'Verkiezingen worden te belangrijk'

Freddy Thielemans' besluit stond al vast voor de Brusselse plannen van de N-VA bekend raakten, maar het sterkte hem wel in zijn voornemen. "Wat gaat de N-VA doen? Houdt de PS stand? Deze verkiezingen worden te belangrijk. Het is niet meer aan iemand die fin de carrière is om daar nog de motor van te zijn", zegt hij in De Standaard.

Freddy Thielemans is sinds 2000 burgemeester van Brussel. Yvan Mayeur is al langer de aangewezen opvolger van het flamboyante ketje. Een meerderheid van de Brusselse PS-leden stemde in met de opvolging.

Milquet: 'Kiezersbedrog'

CDH-vicepremier en Brussels gemeenteraadslid Joëlle Milquet betreurt oprecht dat Freddy Thielemans opstapt als burgemeester van de hoofdstad. Dat zegt ze in een persbericht.

Joëlle Milquet, Belga
Joëlle Milquet © Belga

Milquet vindt wel dat de PS met haar beslissing om Thielemans te vervangen door Yvan Mayeur haar kiezers bedriegt. Milquet wenst Freddy Thielemans, veel succes met zijn nieuwe leven na het burgemeesterschap. Ze zegt dat ze altijd de gemoedelijkheid, de benaderbaarheid en de menselijke en intellectuele kwaliteiten van Thielemans heeft kunnen waarderen.

Waar ze minder positief over is, is de eigelijnke wissel van de sjerp. Ze betreurt "de grote druk" die de PS op Thielemans heeft uitgeoefend "om hem veel te vroeg afscheid te doen nemen van een job die hij goed deed en waarvoor hij democratisch verkozen was".

Transparantie

Thielemans was bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 de grootste stemmentrekker in Brussel-Stad, voor Milquet. Volgens het CDH-kopstuk schoof de PS Thielemans vorig jaar duidelijk naar voren als kandidaat-burgemeester en hield ze de opvolging door Yvan Mayeur, "die veel minder gekend, populair en representatief is", voor de kiezer "totaal verborgen".

"Een burgemeester moet altijd als kandidaat-burgemeester aan de kiezers voorgesteld zijn en moet verkozen worden in alle transparantie. Hij mag geen burgemeester worden zonder inspraak van de kiezers maar als het resultaat van duistere handelingen binnen een partij, na de verkiezingen", klinkt het. Joëlle Milquet belandde vorig jaar met het CDH op de oppositiebanken van de gemeenteraad. (Belga/AVE)

Freddy Thielemans (69) gaat tijdens de Brusselse gemeenteraad bekendmaken dat hij opstapt als burgemeester. Dat is uit goede bron vernomen en het nieuws is bevestigd door de woordvoerster van Thielemans. OCMW-voorzitter en Kamerlid Yvan Mayeur (53) zal Thielemans opvolgen. Over enkele weken, waarschijnlijk in de loop van de maand december, zal de formele machtsoverdracht plaatsvinden. Het waren de kranten De Standaard en Le Soir die in augustus reeds schreven dat Thielemans mogelijk nog voor het einde van het jaar de fakkel doorgeeft aan zijn PS-partijgenoot Mayeur. Federaal vicepremier Laurette Onkelinx, die ook voorzitter is van de Brusselse PS-federatie, zou haar partij daarmee willen voorbereiden op de verkiezingen van mei 2014. Bij het begin van het politieke jaar benadrukte Thielemans evenwel dat de voortijdige beëindiging van zijn mandaat niet op zijn agenda stond. Hij zei ook dat de Brusselse gemeenteraad de primeur zou krijgen als hij zijn sjerp toch zou doorgeven.Freddy Thielemans' besluit stond al vast voor de Brusselse plannen van de N-VA bekend raakten, maar het sterkte hem wel in zijn voornemen. "Wat gaat de N-VA doen? Houdt de PS stand? Deze verkiezingen worden te belangrijk. Het is niet meer aan iemand die fin de carrière is om daar nog de motor van te zijn", zegt hij in De Standaard. Freddy Thielemans is sinds 2000 burgemeester van Brussel. Yvan Mayeur is al langer de aangewezen opvolger van het flamboyante ketje. Een meerderheid van de Brusselse PS-leden stemde in met de opvolging.CDH-vicepremier en Brussels gemeenteraadslid Joëlle Milquet betreurt oprecht dat Freddy Thielemans opstapt als burgemeester van de hoofdstad. Dat zegt ze in een persbericht. Waar ze minder positief over is, is de eigelijnke wissel van de sjerp. Ze betreurt "de grote druk" die de PS op Thielemans heeft uitgeoefend "om hem veel te vroeg afscheid te doen nemen van een job die hij goed deed en waarvoor hij democratisch verkozen was". Thielemans was bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 de grootste stemmentrekker in Brussel-Stad, voor Milquet. Volgens het CDH-kopstuk schoof de PS Thielemans vorig jaar duidelijk naar voren als kandidaat-burgemeester en hield ze de opvolging door Yvan Mayeur, "die veel minder gekend, populair en representatief is", voor de kiezer "totaal verborgen". "Een burgemeester moet altijd als kandidaat-burgemeester aan de kiezers voorgesteld zijn en moet verkozen worden in alle transparantie. Hij mag geen burgemeester worden zonder inspraak van de kiezers maar als het resultaat van duistere handelingen binnen een partij, na de verkiezingen", klinkt het. Joëlle Milquet belandde vorig jaar met het CDH op de oppositiebanken van de gemeenteraad. (Belga/AVE)