Het grootschalige onderzoek naar fiscale fraude bij honderden Vlaamse apothekers beïnvloedt de vertrouwensrelatie tussen patiënt en apotheker niet. Dat zegt secretaris-generaal Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

Het onderzoek is een zaak tussen de individuele apothekers en de fiscus, aldus Depoorter.

Grootschalige fraude

De parketten van Dendermonde en Gent zijn een groot fraudenetwerk op het spoor gekomen bij mogelijk honderden apotheken in Vlaanderen. Volgens het parket van Dendermonde zijn mogelijk zelfs 1.300 apothekers in heel België betrokken. Het gaat om klanten van softwarebedrijf Farmad uit Sint-Niklaas, dat de apothekers in staat stelde om zowel directe belastingen als btw te ontduiken.

Over fraude wil Depoorter het echter niet hebben. "Als er fouten gebeurd zijn, ik heb het nu over 'fouten' en niet over 'fraude', dan moeten die natuurlijk rechtgezet worden", zegt hij. "Het vertrouwen van de patiënt in zijn apotheker is hoe dan ook niet verbroken."

Huiszoekingen

Het parket van Dendermonde voerde al huiszoekingen uit bij softwarebedrijf Farmad en bij verschillende apotheken. Voorlopig werden er geen mensen aangehouden en werd er nog niemand in verdenking gesteld. Verder onderzoek moet uitmaken of de apothekers doelbewust en op eigen initiatief de fraude pleegden.

Het nadeel voor de fiscus wordt voorlopig geschat op ongeveer 2 miljoen euro. (Belga/KVDA)

Het grootschalige onderzoek naar fiscale fraude bij honderden Vlaamse apothekers beïnvloedt de vertrouwensrelatie tussen patiënt en apotheker niet. Dat zegt secretaris-generaal Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Het onderzoek is een zaak tussen de individuele apothekers en de fiscus, aldus Depoorter. Grootschalige fraude De parketten van Dendermonde en Gent zijn een groot fraudenetwerk op het spoor gekomen bij mogelijk honderden apotheken in Vlaanderen. Volgens het parket van Dendermonde zijn mogelijk zelfs 1.300 apothekers in heel België betrokken. Het gaat om klanten van softwarebedrijf Farmad uit Sint-Niklaas, dat de apothekers in staat stelde om zowel directe belastingen als btw te ontduiken. Over fraude wil Depoorter het echter niet hebben. "Als er fouten gebeurd zijn, ik heb het nu over 'fouten' en niet over 'fraude', dan moeten die natuurlijk rechtgezet worden", zegt hij. "Het vertrouwen van de patiënt in zijn apotheker is hoe dan ook niet verbroken." Huiszoekingen Het parket van Dendermonde voerde al huiszoekingen uit bij softwarebedrijf Farmad en bij verschillende apotheken. Voorlopig werden er geen mensen aangehouden en werd er nog niemand in verdenking gesteld. Verder onderzoek moet uitmaken of de apothekers doelbewust en op eigen initiatief de fraude pleegden. Het nadeel voor de fiscus wordt voorlopig geschat op ongeveer 2 miljoen euro. (Belga/KVDA)