'Ik ben niet bereid mijn beleid aan te passen', klinkt het bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Daarom is hij niet van plan om de uitwijzing van gezinnen met kinderen uit te stellen tot de kinderen hun studie afgemaakt hebben. Ook een uitstel tot aan het einde van het schooljaar ziet hij niet zitten. Dat verklaarde hij op een persconferentie naar aanleiding van een krantenbericht.

In Het Belang van Limburg pleiten de kinderrechtencommissaris en de Vlaamse ombudsman voor een tijdelijk onderwijsverblijf voor kinderen zonder papieren opdat zij hun opleiding zouden kunnen afmaken. Aanleiding was de uitwijzing van een 18-jarige uit Tongeren. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt dan weer dat de kinderen minstens het schooljaar moeten kunnen afmaken, stelt ze in de krant.

'Opengrenzenbeleid'

Maar Theo Francken herhaalde dat hij niet van plan is zijn beleid aan te passen. "De kinderen hun studie laten afmaken, komt eigenlijk neer op een regularisatie en daar ben ik geen voorstander van. Als je een gezin in het land laat tot de jongste zijn schooltijd heeft afgedaan, verblijft het gezin al gauw 12 tot 15 jaar legaal in België. Het gezin nadien uitwijzen, kan niet", vond de staatssecretaris. Volgens hem komt dit neer op een 'opengrenzenbeleid' "en daar zijn we geen voorstander van".

Ook het voorstel van Crevits ziet Theo Francken niet zitten: "Als we moeten wachten tot het einde van het schooljaar, dan kunnen we pas vanaf juli uitwijzen. En juli en augustus zijn net de drukste maanden op de luchthaven. Dat zou tot praktische problemen leiden. En in september start het school opnieuw".

Overleg kinderrechtencommissaris

De staatssecretaris wees erop dat hij wel degelijk overleg heeft gehad met de kinderrechtencommissaris. Hij voegde er nog aan toe dat vorige week de aangepaste omzendbrief van minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over hoe de politie moet omgaan met kinderen die het land moeten verlaten. Onder meer de definitie van schooltijd werd aangepast. Daardoor kunnen kinderen niet meer opgepakt worden in de bus op weg naar school, of op de stageplaats. (Belga/AVE)

'Ik ben niet bereid mijn beleid aan te passen', klinkt het bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Daarom is hij niet van plan om de uitwijzing van gezinnen met kinderen uit te stellen tot de kinderen hun studie afgemaakt hebben. Ook een uitstel tot aan het einde van het schooljaar ziet hij niet zitten. Dat verklaarde hij op een persconferentie naar aanleiding van een krantenbericht.In Het Belang van Limburg pleiten de kinderrechtencommissaris en de Vlaamse ombudsman voor een tijdelijk onderwijsverblijf voor kinderen zonder papieren opdat zij hun opleiding zouden kunnen afmaken. Aanleiding was de uitwijzing van een 18-jarige uit Tongeren. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt dan weer dat de kinderen minstens het schooljaar moeten kunnen afmaken, stelt ze in de krant.Maar Theo Francken herhaalde dat hij niet van plan is zijn beleid aan te passen. "De kinderen hun studie laten afmaken, komt eigenlijk neer op een regularisatie en daar ben ik geen voorstander van. Als je een gezin in het land laat tot de jongste zijn schooltijd heeft afgedaan, verblijft het gezin al gauw 12 tot 15 jaar legaal in België. Het gezin nadien uitwijzen, kan niet", vond de staatssecretaris. Volgens hem komt dit neer op een 'opengrenzenbeleid' "en daar zijn we geen voorstander van".Ook het voorstel van Crevits ziet Theo Francken niet zitten: "Als we moeten wachten tot het einde van het schooljaar, dan kunnen we pas vanaf juli uitwijzen. En juli en augustus zijn net de drukste maanden op de luchthaven. Dat zou tot praktische problemen leiden. En in september start het school opnieuw".De staatssecretaris wees erop dat hij wel degelijk overleg heeft gehad met de kinderrechtencommissaris. Hij voegde er nog aan toe dat vorige week de aangepaste omzendbrief van minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over hoe de politie moet omgaan met kinderen die het land moeten verlaten. Onder meer de definitie van schooltijd werd aangepast. Daardoor kunnen kinderen niet meer opgepakt worden in de bus op weg naar school, of op de stageplaats. (Belga/AVE)