Het huidige Europese migratiebeleid is inhumaan: het stimuleert verdrinking, trekt enkel jonge, sterke mannen aan, en maakt de mensensmokkelaars immens rijk. Dat stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij de voorstelling van zijn boek Continent zonder Grens in het Europees Parlement. Voor de grensbescherming kijkt hij naar Australië, voor arbeidsmigratie naar Canada en voor gezinshereniging naar Denemarken.

Voor Theo Francken kan Europa met daadkracht een drievoudige beschermingsgordel optrekken waarmee het een baken van stabiliteit, kennis, voorspoed en vooruitgang kan blijven.

Een eerste gordel moet bestaan uit de Europese strijdkrachten die in staat zijn Europa te beschermen.

Een tweede zijn de kustwachten en zeemachten die via migratieakkoorden naar Australisch model kunnen stellen aan wie illegaal Europa probeert te bereiken dat hij het continent niet binnen komt.

De derde gordel bestaat uit nabuurdiplomatie die moet leiden tot een intensief partnerschap met de gordel van landen rond Europa.

Francken ziet een taak voor Europa voor alles wat met de Schengenzone te maken heeft, de voorwaarden voor binnenkomst en criteria voor kort verblijf; grensbescherming, met akkoorden naar Australisch model voor het onderbrengen van illegale bootmigranten; en terugnameakkoorden met landen van herkomst. Europa moet zich dan weer niet meer inlaten met de duurzame verblijfsvergunningen in de lidstaten; hervestiging van vluchtelingen; arbeidsmigratie; en gezinshereniging met niet-Europeanen.

De N-VA-staatssecretaris wijst in zijn boek ook op de rol van Turkije in de asielcrisis van 2015. Uit ongenoegen met de EU-houding tegenover Turkije, besloot president Erdogan een grote visumliberalisering door te voeren voor een rist moslimlanden - Libanon, Syrië, Iran, Irak, Jordanië, Tunesië en Marokko. Voor enkele honderden euro konden daardoor migratiehongerige jongelui uit die landen naar Turkije reizen, vanwaar ze hun illegale reis naar de EU zouden ondernemen, aldus Francken.

Theo Francken, Continent zonder Grens, is uitgegeven bij Doorbraak, telt 253 pagina's en kost 20 euro.

Het huidige Europese migratiebeleid is inhumaan: het stimuleert verdrinking, trekt enkel jonge, sterke mannen aan, en maakt de mensensmokkelaars immens rijk. Dat stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij de voorstelling van zijn boek Continent zonder Grens in het Europees Parlement. Voor de grensbescherming kijkt hij naar Australië, voor arbeidsmigratie naar Canada en voor gezinshereniging naar Denemarken.Voor Theo Francken kan Europa met daadkracht een drievoudige beschermingsgordel optrekken waarmee het een baken van stabiliteit, kennis, voorspoed en vooruitgang kan blijven. Een eerste gordel moet bestaan uit de Europese strijdkrachten die in staat zijn Europa te beschermen. Een tweede zijn de kustwachten en zeemachten die via migratieakkoorden naar Australisch model kunnen stellen aan wie illegaal Europa probeert te bereiken dat hij het continent niet binnen komt. De derde gordel bestaat uit nabuurdiplomatie die moet leiden tot een intensief partnerschap met de gordel van landen rond Europa. Francken ziet een taak voor Europa voor alles wat met de Schengenzone te maken heeft, de voorwaarden voor binnenkomst en criteria voor kort verblijf; grensbescherming, met akkoorden naar Australisch model voor het onderbrengen van illegale bootmigranten; en terugnameakkoorden met landen van herkomst. Europa moet zich dan weer niet meer inlaten met de duurzame verblijfsvergunningen in de lidstaten; hervestiging van vluchtelingen; arbeidsmigratie; en gezinshereniging met niet-Europeanen. De N-VA-staatssecretaris wijst in zijn boek ook op de rol van Turkije in de asielcrisis van 2015. Uit ongenoegen met de EU-houding tegenover Turkije, besloot president Erdogan een grote visumliberalisering door te voeren voor een rist moslimlanden - Libanon, Syrië, Iran, Irak, Jordanië, Tunesië en Marokko. Voor enkele honderden euro konden daardoor migratiehongerige jongelui uit die landen naar Turkije reizen, vanwaar ze hun illegale reis naar de EU zouden ondernemen, aldus Francken. Theo Francken, Continent zonder Grens, is uitgegeven bij Doorbraak, telt 253 pagina's en kost 20 euro.