Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De Syriëstrijders -zes mannen en één vrouw- wordt de komende tien jaar lang ook de toegang ontzegd tot de volledige Schengenzone. Maar Theo Francken wil nog verder gaan: hij hoopt ze levenslang te kunnen weren. De staatssecretaris wil daarvoor de wet in het vreemdelingenrecht aanpassen.

"Ik kan maximaal tien jaar geven, maar ik vind dat dit levenslang moet kunnen en zal een voorstel in die zin aan de regering voorleggen. Het is hun keuze om te strijden met Islamitische Staat en gruweldaden te plegen, maar zulke mensen horen niet thuis in ons land, noch in Europa", zegt hij in de kranten.

Beroep

Volgens de staatssecretaris zijn 10 tot 15 procent van de Syriëgangers die uit België vertrekken niet-Belgen met een verblijfsvergunning. Eens ze terug in het land zijn, kunnen ze moeilijk uitgezet worden, maar als ze in Syrië of Irak verblijven, kan de verblijfsvergunning wel ingetrokken worden. De zeven zijn, volgens Francken, die in de kranten geen details geeft, "geen doetjes". Ze waren betrokken bij ronselen of bij aanslagen.

Steken de zeven de volgende jaren toch de grens over, dan riskeren ze een gevangenisstraf van één maand tot één jaar en een geldboete van 100 tot 1.000 euro. Ze kunnen wel nog beroep aantekenen tegen de beslissing, maar zolang dat niet behandeld is, worden ze vastgehouden aan de buitengrenzen van Europa.

Francken wil alle Syriëstrijders met een Belgische verblijfsvergunning uit België weren.

(Belga/RR)

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.De Syriëstrijders -zes mannen en één vrouw- wordt de komende tien jaar lang ook de toegang ontzegd tot de volledige Schengenzone. Maar Theo Francken wil nog verder gaan: hij hoopt ze levenslang te kunnen weren. De staatssecretaris wil daarvoor de wet in het vreemdelingenrecht aanpassen. "Ik kan maximaal tien jaar geven, maar ik vind dat dit levenslang moet kunnen en zal een voorstel in die zin aan de regering voorleggen. Het is hun keuze om te strijden met Islamitische Staat en gruweldaden te plegen, maar zulke mensen horen niet thuis in ons land, noch in Europa", zegt hij in de kranten. Volgens de staatssecretaris zijn 10 tot 15 procent van de Syriëgangers die uit België vertrekken niet-Belgen met een verblijfsvergunning. Eens ze terug in het land zijn, kunnen ze moeilijk uitgezet worden, maar als ze in Syrië of Irak verblijven, kan de verblijfsvergunning wel ingetrokken worden. De zeven zijn, volgens Francken, die in de kranten geen details geeft, "geen doetjes". Ze waren betrokken bij ronselen of bij aanslagen. Steken de zeven de volgende jaren toch de grens over, dan riskeren ze een gevangenisstraf van één maand tot één jaar en een geldboete van 100 tot 1.000 euro. Ze kunnen wel nog beroep aantekenen tegen de beslissing, maar zolang dat niet behandeld is, worden ze vastgehouden aan de buitengrenzen van Europa. Francken wil alle Syriëstrijders met een Belgische verblijfsvergunning uit België weren. (Belga/RR)