Dat zei Theo Francken in De Ochtend op Radio 1. "Het zijn altijd de regeringsleiders van bepaalde landen (met name Oost-Europese landen als Polen, Slovakije, enz ... red.) die 'neen' zeggen. Mijn inschatting is niet bepaald optimistisch", aldus de staatssecretaris. Maandag komen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken samen over de kwestie.

Francken belandde de voorbije dagen een beetje in het oog van een mediastorm na een veelbesproken tweet over de noodopvang voor asielzoekers in Brussel. Met zijn tweet ("Ik bied basic-preopvang aan. 14 gaan erop in. Ze willen gewoon nt. Tentenkampje te knus blijkbaar. Kritiek stopt hier. Excuses welkom. Dank.") maakte Francken een pak reacties en kritiek los. Francken erkent nu dat de tweet "wat scherp verwoord" was.

Hij verduidelijkt ook dat hij best wel tegen kritiek kan en ook geen excuses verwacht van de vluchtelingen zelf. Maar hij blijft wel achter zijn tweet staan. Francken lijkt er ook niet te zwaar aan te tillen dat hij door partijgenoot en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans op de korrel wordt genomen voor die uitspraken. "Ik heb gisteren met Jan Peumans gesproken. Case closed. Ik heb op de fractiedagen een lezing van een uur gegeven over migratie en heb van al onze parlementsleden uitgebreid applaus gekregen."

Volgens de N-VA-staatssecretaris is het Belgische asielbeleid een "toonbeeld in Europa" en heeft hij ook maar weinig lessen te krijgen van de oppositie. "Bij de vorige asielcrisis sliepen de mensen op straat", aldus Francken. "Wij openen op vier maanden tijd 10.000 opvangplaatsen. Bij de vorige crisis heeft men daar vier jaar over gedaan.

Reynders over tweet Francken: 'Echt zeer onhandig'

Federaal vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft lof voor de manier waarop staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de vluchtelingencrisis aanpakt en zich volledig inzet voor de noodopvang van asielzoekers. Maar door impulsief te reageren op Twitter heeft Francken zich "echt onhandig" gedragen, zo zei Reynders donderdagochtend op de RTBF-radio.

Reynders noemt de tweet van Francken een "echte onhandigheid". Het was een tweet die heeft "gechoqueerd". De MR-politicus raadt zijn collega-politici aan voorzichtig te zijn op sociale netwerken.

"Wanneer men bepaalde bevoegdheden heeft, zijn er ook bepaalde dingen die men niet doet", aldus Reynders. Toch beschouwt Reynders de tweet van Francken vooral als een vormelijke fout en niet zozeer als de vertolking van de inhoudelijke lijn van de N-VA op het vlak van migratie.

(Belga/JH)

Dat zei Theo Francken in De Ochtend op Radio 1. "Het zijn altijd de regeringsleiders van bepaalde landen (met name Oost-Europese landen als Polen, Slovakije, enz ... red.) die 'neen' zeggen. Mijn inschatting is niet bepaald optimistisch", aldus de staatssecretaris. Maandag komen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken samen over de kwestie. Francken belandde de voorbije dagen een beetje in het oog van een mediastorm na een veelbesproken tweet over de noodopvang voor asielzoekers in Brussel. Met zijn tweet ("Ik bied basic-preopvang aan. 14 gaan erop in. Ze willen gewoon nt. Tentenkampje te knus blijkbaar. Kritiek stopt hier. Excuses welkom. Dank.") maakte Francken een pak reacties en kritiek los. Francken erkent nu dat de tweet "wat scherp verwoord" was. Hij verduidelijkt ook dat hij best wel tegen kritiek kan en ook geen excuses verwacht van de vluchtelingen zelf. Maar hij blijft wel achter zijn tweet staan. Francken lijkt er ook niet te zwaar aan te tillen dat hij door partijgenoot en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans op de korrel wordt genomen voor die uitspraken. "Ik heb gisteren met Jan Peumans gesproken. Case closed. Ik heb op de fractiedagen een lezing van een uur gegeven over migratie en heb van al onze parlementsleden uitgebreid applaus gekregen." Volgens de N-VA-staatssecretaris is het Belgische asielbeleid een "toonbeeld in Europa" en heeft hij ook maar weinig lessen te krijgen van de oppositie. "Bij de vorige asielcrisis sliepen de mensen op straat", aldus Francken. "Wij openen op vier maanden tijd 10.000 opvangplaatsen. Bij de vorige crisis heeft men daar vier jaar over gedaan. Federaal vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft lof voor de manier waarop staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de vluchtelingencrisis aanpakt en zich volledig inzet voor de noodopvang van asielzoekers. Maar door impulsief te reageren op Twitter heeft Francken zich "echt onhandig" gedragen, zo zei Reynders donderdagochtend op de RTBF-radio. Reynders noemt de tweet van Francken een "echte onhandigheid". Het was een tweet die heeft "gechoqueerd". De MR-politicus raadt zijn collega-politici aan voorzichtig te zijn op sociale netwerken. "Wanneer men bepaalde bevoegdheden heeft, zijn er ook bepaalde dingen die men niet doet", aldus Reynders. Toch beschouwt Reynders de tweet van Francken vooral als een vormelijke fout en niet zozeer als de vertolking van de inhoudelijke lijn van de N-VA op het vlak van migratie.(Belga/JH)