Groen pleit in De Morgen voor gescheiden opvang voor alleenstaande vrouwelijke asielzoekers, omdat vrouwelijke vluchtelingen volgens de partij vaak het slachtoffer zijn van seksueel geweld. De Belgische asielcentra zijn volgens de groenen immers te weinig aangepast om dat probleem tegen te gaan.

Francken snapt die kritiek niet goed. Vanuit Turkije laat hij weten dat vrouwen altijd aparte kamers krijgen en in het merendeel van de centra ook afzonderlijke gangen of zelfs vleugels, weliswaar soms ook met families. Ook het sanitair is strikt gescheiden. Voor alleenstaande jonge moeders of alleenstaande kwetsbare vrouwen bestaan er bovendien kleine, specifieke centra waar geen mannen zitten. En ook in de gedeelde centra is het strikt verboden voor mannen om vrouwenkamers te betreden, inclusief strenge sancties, onderstreept Francken.

Er zijn ook specifieke workshops op maat van de vrouwen en Fedasil heeft budget vrijgemaakt voor een opleiding detectie van slachtoffers van seksueel en geslachtsgerelateerd geweld. Volgens Francken blijft het aantal klachten voorlopig trouwens beperkt. Al is hij wel van plan om naar Noors voorbeeld een studie te laten uitvoeren naar seksueel en gendergerelateerd geweld in de centra, om zich ervan te verzekeren dat er geen groot 'dark number' aan niet-gerapporteerde feiten bestaat.

Francken herhaalt tot slot dat hij absoluut tegen segregatie in de centra is, zoals hij eerder ook al duidelijk maakte na oproepen vanuit CD&V. De gemeenschappelijke ruimtes zijn dus voor iedereen gelijk toegankelijk. (Belga/NSK)

Groen pleit in De Morgen voor gescheiden opvang voor alleenstaande vrouwelijke asielzoekers, omdat vrouwelijke vluchtelingen volgens de partij vaak het slachtoffer zijn van seksueel geweld. De Belgische asielcentra zijn volgens de groenen immers te weinig aangepast om dat probleem tegen te gaan.Francken snapt die kritiek niet goed. Vanuit Turkije laat hij weten dat vrouwen altijd aparte kamers krijgen en in het merendeel van de centra ook afzonderlijke gangen of zelfs vleugels, weliswaar soms ook met families. Ook het sanitair is strikt gescheiden. Voor alleenstaande jonge moeders of alleenstaande kwetsbare vrouwen bestaan er bovendien kleine, specifieke centra waar geen mannen zitten. En ook in de gedeelde centra is het strikt verboden voor mannen om vrouwenkamers te betreden, inclusief strenge sancties, onderstreept Francken.Er zijn ook specifieke workshops op maat van de vrouwen en Fedasil heeft budget vrijgemaakt voor een opleiding detectie van slachtoffers van seksueel en geslachtsgerelateerd geweld. Volgens Francken blijft het aantal klachten voorlopig trouwens beperkt. Al is hij wel van plan om naar Noors voorbeeld een studie te laten uitvoeren naar seksueel en gendergerelateerd geweld in de centra, om zich ervan te verzekeren dat er geen groot 'dark number' aan niet-gerapporteerde feiten bestaat.Francken herhaalt tot slot dat hij absoluut tegen segregatie in de centra is, zoals hij eerder ook al duidelijk maakte na oproepen vanuit CD&V. De gemeenschappelijke ruimtes zijn dus voor iedereen gelijk toegankelijk. (Belga/NSK)