De acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo onderhandelen over een nieuwe federale regering hebben donderdag gepraat over de overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten voort. Ook vrijdag wordt dit luik nog behandeld, met name justitie, samen met de fiscale autonomie voor de deelstaten en de hervorming van de financieringswet.
De partijvoorzitters van CD&V, SP.A, Open VLD, Groen! , Ecolo, MR en CDH en PS-vicepremier Laurette Onkelinx bogen zich woensdag al over de belangrijkste bevoegdheidsoverdrachten. Donderdag wierpen ze zich op de zogenaamde borrelnootjes waarover de toenmalige meerderheidspartijen begin 2008 een akkoord afsloten. Het gaat over de overheveling van onder meer de huurwet, de Ikea-wet, het Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten, het Participatiefonds, de sociale economie, het landbouwrampenfonds en het verkeersreglement. Het ging naar verluidt over een veeleer technische discussie die nauwelijks politieke discussie opleverde.

Vrijdag trokken de onderhandelaars zich pas om 12.30 uur terug in de lokalen van de Kamer. Ze snijden het laatste luik uit het bevoegdheidshoofdstuk aan, namelijk dat over justitie.

Financieringswet en fiscale autonomie

Ook de fiscale autonomie en de hervorming van de financieringswet komen dan aan bod. Bedoeling is dat de verschillende partijen vrijdagvoormiddag terugkoppelen naar hun technici over de financieringswet.

Na vandaag zou de formateursnota een eerste keer doorgenomen moeten zijn en weet Di Rupo hoe de acht partijen erover denken. Dit weekend steken de onderhandelaars normaal gezien de koppen niet bij elkaar. Di Rupo zou enkel bilaterale contacten plegen. Dat heeft ook voor een stuk te maken met de activiteiten die verschillende partijen dit weekend hebben geprogrammeerd.
(Belga/INM/TE)

De acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo onderhandelen over een nieuwe federale regering hebben donderdag gepraat over de overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten voort. Ook vrijdag wordt dit luik nog behandeld, met name justitie, samen met de fiscale autonomie voor de deelstaten en de hervorming van de financieringswet. De partijvoorzitters van CD&V, SP.A, Open VLD, Groen! , Ecolo, MR en CDH en PS-vicepremier Laurette Onkelinx bogen zich woensdag al over de belangrijkste bevoegdheidsoverdrachten. Donderdag wierpen ze zich op de zogenaamde borrelnootjes waarover de toenmalige meerderheidspartijen begin 2008 een akkoord afsloten. Het gaat over de overheveling van onder meer de huurwet, de Ikea-wet, het Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten, het Participatiefonds, de sociale economie, het landbouwrampenfonds en het verkeersreglement. Het ging naar verluidt over een veeleer technische discussie die nauwelijks politieke discussie opleverde. Vrijdag trokken de onderhandelaars zich pas om 12.30 uur terug in de lokalen van de Kamer. Ze snijden het laatste luik uit het bevoegdheidshoofdstuk aan, namelijk dat over justitie. Financieringswet en fiscale autonomie Ook de fiscale autonomie en de hervorming van de financieringswet komen dan aan bod. Bedoeling is dat de verschillende partijen vrijdagvoormiddag terugkoppelen naar hun technici over de financieringswet.Na vandaag zou de formateursnota een eerste keer doorgenomen moeten zijn en weet Di Rupo hoe de acht partijen erover denken. Dit weekend steken de onderhandelaars normaal gezien de koppen niet bij elkaar. Di Rupo zou enkel bilaterale contacten plegen. Dat heeft ook voor een stuk te maken met de activiteiten die verschillende partijen dit weekend hebben geprogrammeerd. (Belga/INM/TE)