De eBox wordt vandaag door ongeveer 830.000 Belgen actief gebruikt. Alleen deze personen kunnen eventuele boetes op de nieuwe manier ontvangen. Ook de FOD Financiën, de RSZ en de Federale Pensioendienst maken intussen gebruik van de digitale brievenbus.

De FOD Justitie beklemtoont dat het om een overgangsfase gaat: overtreders ontvangen de boete voorlopig zowel op papier als digitaal. In de volgende fase zullen overtreders die eBox gebruiken uitsluitend nog een elektronische boete ontvangen. Als er geen reactie komt op het proces-verbaal en de onmiddellijke inning, dan wordt de aanmaning nog altijd in beide formaten verstuurd. Verkeersboetes voor bedrijven worden vooralsnog op de traditionele wijze verstuurd, al wordt er wel aan gewerkt om ook die boetes te digitaliseren.

Elke dag verstuurt de FOD ongeveer 22.000 documenten die betrekking hebben op verkeersboetes. "Het digitaal ontvangen van een boete is een volgende stap in het automatiseren van de keten", reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Ik juich alle maatregelen die werklast en papier kunnen verminderen toe."

Betalingsverzoeken worden overigens nooit naar een privé-mailadres verstuurd. De overtreder ontvangt zijn boete steeds in de beveiligde eBox, en krijgt daar vervolgens per e-mail een melding van.

De eBox wordt vandaag door ongeveer 830.000 Belgen actief gebruikt. Alleen deze personen kunnen eventuele boetes op de nieuwe manier ontvangen. Ook de FOD Financiën, de RSZ en de Federale Pensioendienst maken intussen gebruik van de digitale brievenbus.De FOD Justitie beklemtoont dat het om een overgangsfase gaat: overtreders ontvangen de boete voorlopig zowel op papier als digitaal. In de volgende fase zullen overtreders die eBox gebruiken uitsluitend nog een elektronische boete ontvangen. Als er geen reactie komt op het proces-verbaal en de onmiddellijke inning, dan wordt de aanmaning nog altijd in beide formaten verstuurd. Verkeersboetes voor bedrijven worden vooralsnog op de traditionele wijze verstuurd, al wordt er wel aan gewerkt om ook die boetes te digitaliseren. Elke dag verstuurt de FOD ongeveer 22.000 documenten die betrekking hebben op verkeersboetes. "Het digitaal ontvangen van een boete is een volgende stap in het automatiseren van de keten", reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Ik juich alle maatregelen die werklast en papier kunnen verminderen toe."Betalingsverzoeken worden overigens nooit naar een privé-mailadres verstuurd. De overtreder ontvangt zijn boete steeds in de beveiligde eBox, en krijgt daar vervolgens per e-mail een melding van.