Filip Dewinter begaf zich woensdagavond op glad ijs. Hij deelde op Twitter een bericht van een vals profiel, dat opriep een drugsdealer 'dood of levend' op te pakken, voor een beloning van 100.000 euro. Dewinter voegde aan zijn retweet het volgende toe: 'Zolang ze elkaar afmaken, deel ik dit bericht graag' en deed geen poging de identiteit van de vermeende drugsdealer te verbergen.

De retweet van de politicus deed de wenkbrauwen op Twitter en daarbij flink fronsen. De Morgen laat professor strafrecht Joachim Meese aan het woord: 'Door die oproep verder te verspreiden, ook al lanceerde hij hem niet zelf, waagt Dewinter zich op strafrechtelijk vlak in een grijze zone', zegt hij.

Dewinter heeft als Kamerlid weliswaar parlementaire immuniteit, maar die gaat hier niet zomaar op, waarschuwt grondwetsspecialist Patricia Popelier (UAntwerpen) in De Morgen. 'Hier gaat het duidelijk niet om een uitspraak die rechtstreeks verbonden is met zijn parlementair werk. Als hier iemand een zaak van wil maken, kan zijn parlementaire immuniteit dus opgeheven worden', zegt ze.