"5 augustus is Vrijheidsdag in Kroatië. Op 5/8/1995 won Kroatië de oorlog tegen Yougoeslavië. Beetje jaloers!", twitterde Filip Dewinter. De fractievoorzitter van het Vlaamse Belang in het Vlaams Parlement verwees met zijn tweet naar de vieringen die in Kroatië elk jaar plaatshebben op 5 augustus, de dag dat de Kroatische strijdkrachten in 1995 de stad Knin veroverden. De val van Knin, het orgelpunt van een groot offensief onder de naam 'Operatie Storm', betekende het einde van de oorlog waarmee de Kroaten zich losscheurden van de Joegoslavische federatie. Het uiteenvallen van Joegoslavië was na de Tweede Wereldoorlog een van de bloedigste conflicten op Europese bodem met 10.668 doden, 2.915 vermisten en 37.180 gewonden.

Filip Dewinter heeft het op Twitter ook over generaal Ante Gotovina, die Operatie Storm leidde. "Veel bijval in Kroatië voor generaal Gotovina/operatie 'Storm' '95. Kroatische held, oorlogsmisdadiger voor anderen..." Generaal Gotovina werd in 2011 door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf, vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de oorlogsmisdaden die tijdens Operatie Storm werden gepleegd. In Kroatië zelf geniet hij bij veel mensen nog een heldenstatus.

Filip Dewinter: 'Za dom Spremni!'

Een Belgische twitteraar van Kroatische afkomst verwijt Dewinter dat hij waarschijnlijk niets van de oorlog afweet. Daarop antwoordt de Antwerpse politicus: "Ik was 5x in Kroatië tss '91 en '95. Kroatische vrijheidsstrijd militant actief gesteund. Za dom spremni!"

Die spreuk (letterlijk: "Voor het huis: paraat!", maar gebruikt als: "Voor het vaderland: paraat!") werd gebruikt door het Ustasha-regime, een fascistische dictatuur die Kroatië bestuurde tijdens de Tweede Wereldoorlog, als vazalstaat van nazi-Duitsland. Tijdens het Ustasha-bewind werden in Kroatië honderdenduizenden mensen vermoord - voornamelijk Serviërs. De gewelddadigheid waarmee de Ustasha-milities tewerk gingen tegen Serviërs, communisten, Joden en zigeuners, schokte zelfs de nazi's.

Vandaag circuleert de kreet ook in extreemrechtse hooliganmilieus. Aangezien de kreet ook al voor het Ustasha-regime gebruikt werd, zien sommigen er louter een patriottische leuze in. (LR/GM/SD)

"5 augustus is Vrijheidsdag in Kroatië. Op 5/8/1995 won Kroatië de oorlog tegen Yougoeslavië. Beetje jaloers!", twitterde Filip Dewinter. De fractievoorzitter van het Vlaamse Belang in het Vlaams Parlement verwees met zijn tweet naar de vieringen die in Kroatië elk jaar plaatshebben op 5 augustus, de dag dat de Kroatische strijdkrachten in 1995 de stad Knin veroverden. De val van Knin, het orgelpunt van een groot offensief onder de naam 'Operatie Storm', betekende het einde van de oorlog waarmee de Kroaten zich losscheurden van de Joegoslavische federatie. Het uiteenvallen van Joegoslavië was na de Tweede Wereldoorlog een van de bloedigste conflicten op Europese bodem met 10.668 doden, 2.915 vermisten en 37.180 gewonden. Filip Dewinter heeft het op Twitter ook over generaal Ante Gotovina, die Operatie Storm leidde. "Veel bijval in Kroatië voor generaal Gotovina/operatie 'Storm' '95. Kroatische held, oorlogsmisdadiger voor anderen..." Generaal Gotovina werd in 2011 door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf, vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de oorlogsmisdaden die tijdens Operatie Storm werden gepleegd. In Kroatië zelf geniet hij bij veel mensen nog een heldenstatus. Filip Dewinter: 'Za dom Spremni!' Een Belgische twitteraar van Kroatische afkomst verwijt Dewinter dat hij waarschijnlijk niets van de oorlog afweet. Daarop antwoordt de Antwerpse politicus: "Ik was 5x in Kroatië tss '91 en '95. Kroatische vrijheidsstrijd militant actief gesteund. Za dom spremni!" Die spreuk (letterlijk: "Voor het huis: paraat!", maar gebruikt als: "Voor het vaderland: paraat!") werd gebruikt door het Ustasha-regime, een fascistische dictatuur die Kroatië bestuurde tijdens de Tweede Wereldoorlog, als vazalstaat van nazi-Duitsland. Tijdens het Ustasha-bewind werden in Kroatië honderdenduizenden mensen vermoord - voornamelijk Serviërs. De gewelddadigheid waarmee de Ustasha-milities tewerk gingen tegen Serviërs, communisten, Joden en zigeuners, schokte zelfs de nazi's. Vandaag circuleert de kreet ook in extreemrechtse hooliganmilieus. Aangezien de kreet ook al voor het Ustasha-regime gebruikt werd, zien sommigen er louter een patriottische leuze in. (LR/GM/SD)