Files breken records in 2015: ‘Stijging neemt onrustwekkende proporties aan’

© Belga

Het aantal structurele files heeft in 2015 in België de vorige records gebroken. Dat blijkt uit de filebarometer van Touring Mobilis.

Gedurende meer dan 1.200 uur, of vijftig volle dagen, stond er in België meer dan 100 kilometer file. De filelengte piekte 7 keer boven de 400 kilometer en liefst 46 keer boven de 300 kilometer, zo blijkt.

De langste zogenaamde incidentele file stond er op zaterdag 24 januari, met 716 kilometer, te wijten aan ijzel en sneeuw. Voor het eerst komen volgens Touring Mobilis ook drie treinstakingsdagen voor in de top 15 van langste files.

Onrustwekkende proporties

De structurele files zijn volgens Touring Mobilis nochtans het makkelijkst aan te pakken. “De stijging begint onrustwekkende proporties aan te nemen, ondanks de reeds genomen maatregelen. Structurele files vragen dringende structurele maatregelen”, klinkt het.

De stijging is volgens de mobiliteitsorganisatie deels te wijten aan de groei van de bevolking en dus de stijgende vraag naar verplaatsingen met meer voertuigen. Op onze wegen rijden volgens Touring Mobilis evenwel ook “hoe langer hoe meer buitenlanders, zowel trucks als privéwagens”.

Touring Mobilis publiceert de filelengte als het aantal kilometer snelwegen waar de snelheid lager is dan 50 kilometer per uur. De filelengte heeft betrekking op de 3.000 kilometer Belgische snelwegen. Touring Mobilis meet de snelheid van het verkeer via voertuigen die om de minuut hun positie doorsturen.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content