Het partijbureau van het FDF staat unaniem achter de uitspraken van zijn voorzitter Olivier Maingain volgens dewelke "het zoeken naar geprivilegieerde allianties rond bepaalde thema's met N-VA niet beantwoordt aan de verwachtingen van de Walen en Brusselaars". Maingain stelde ook niet in een regering onder leiding van de N-VA te zullen stappen. Na afloop van het partijbureau van het FDF benadrukte Maingain nogmaals dat de Franstalige partijen zich geen politieke agenda moeten laten
opleggen door N-VA, of het nu over institutionele of andere zaken gaat.

De FDF zette deze voormiddag haar standpunt kracht bij door niet op te dagen op het wekelijkse partijbureau van de MR, de alliantiepartij waarvan het FDF deel van uitmaakt. Er is momenteel nog geen sprake van een schisma binnen de MR. "We hebben niet over die piste gesproken", zei Maingain. Dat zou volgens partijgenoot en Brussels parlementslid Didier Gosuin "absurd" zijn. "Er is geen probleem, gewoon een kleine discussie", dixit staatssecretaris Bernard Clerfayt.

Oproep tot dialoog
Het FDF is wel bereid om in te gaan op de oproep tot dialoog van MR-voorzitter Charles Michel. Die had eerder op de dag gezegd dat de Franstalige liberalen geen exclusieven stellen tegen de deelname van N-VA aan de federale onderhandelingen. "We zullen ingaan op die oproep, maar blijven op onze positie", antwoordde Maingain. Het FDF wil blijven "ten dienste staan van de MR" en met dat doel zullen we niet aarzelen eraan te herinneren "wat ons onderscheidt van N-VA", luidde het.

MR-FDF

Michel respecteert "de vrijheid van het FDF om eigen analyses te maken", maar benadrukte dat elk MR-parlementslid verkozen is op basis van een "gemeenschappelijk programma". "Alle Franstalige partijen praten met de N-VA, de MR heel wat minder dan andere", liet Michel voorts optekenen. "Als men de Franstaligen wil versterken, moet men mee aan tafel zitten."

Volgens de voorzitter wil het partijbureau van de MR zich inzetten voor de vorming van een nieuwe regering. Op dit moment is er nog geen keuze gemaakt over de coalitie en de formateur heeft beslist om met negen partijen te werken, merkte Michel op. Daarnaast herhaalden de liberalen hun eisen in het communautaire
debat en de bescherming van de Franstalige belangen. Michel veroordeelde opnieuw de niet-benoeming van de burgemeesters in de rand en onderstreepte dat de MR van Brussel een volwaardig gewest wil maken. (Belga/INM)

Het partijbureau van het FDF staat unaniem achter de uitspraken van zijn voorzitter Olivier Maingain volgens dewelke "het zoeken naar geprivilegieerde allianties rond bepaalde thema's met N-VA niet beantwoordt aan de verwachtingen van de Walen en Brusselaars". Maingain stelde ook niet in een regering onder leiding van de N-VA te zullen stappen. Na afloop van het partijbureau van het FDF benadrukte Maingain nogmaals dat de Franstalige partijen zich geen politieke agenda moeten laten opleggen door N-VA, of het nu over institutionele of andere zaken gaat. De FDF zette deze voormiddag haar standpunt kracht bij door niet op te dagen op het wekelijkse partijbureau van de MR, de alliantiepartij waarvan het FDF deel van uitmaakt. Er is momenteel nog geen sprake van een schisma binnen de MR. "We hebben niet over die piste gesproken", zei Maingain. Dat zou volgens partijgenoot en Brussels parlementslid Didier Gosuin "absurd" zijn. "Er is geen probleem, gewoon een kleine discussie", dixit staatssecretaris Bernard Clerfayt. Oproep tot dialoog Het FDF is wel bereid om in te gaan op de oproep tot dialoog van MR-voorzitter Charles Michel. Die had eerder op de dag gezegd dat de Franstalige liberalen geen exclusieven stellen tegen de deelname van N-VA aan de federale onderhandelingen. "We zullen ingaan op die oproep, maar blijven op onze positie", antwoordde Maingain. Het FDF wil blijven "ten dienste staan van de MR" en met dat doel zullen we niet aarzelen eraan te herinneren "wat ons onderscheidt van N-VA", luidde het. MR-FDF Michel respecteert "de vrijheid van het FDF om eigen analyses te maken", maar benadrukte dat elk MR-parlementslid verkozen is op basis van een "gemeenschappelijk programma". "Alle Franstalige partijen praten met de N-VA, de MR heel wat minder dan andere", liet Michel voorts optekenen. "Als men de Franstaligen wil versterken, moet men mee aan tafel zitten." Volgens de voorzitter wil het partijbureau van de MR zich inzetten voor de vorming van een nieuwe regering. Op dit moment is er nog geen keuze gemaakt over de coalitie en de formateur heeft beslist om met negen partijen te werken, merkte Michel op. Daarnaast herhaalden de liberalen hun eisen in het communautaire debat en de bescherming van de Franstalige belangen. Michel veroordeelde opnieuw de niet-benoeming van de burgemeesters in de rand en onderstreepte dat de MR van Brussel een volwaardig gewest wil maken. (Belga/INM)