De MR-voorzitter heeft ook een boodschap aan formateur Elio Di Rupo (PS). 'Als de PS en formateur Di Rupo zouden kiezen voor een regering zonder de MR maar met de N-VA, dan is dat de verantwoordelijkheid van de PS en Elio Di Rupo'.

Michel kreeg op de Franstalige radiozender Bel RTL vragen over de recente verklaringen van FDF-voorzitter Olivier Maingain aan het adres van N-VA-voorzitter Bart De Wever. De FDF-voorzitter beschuldigde De Wever vorige week van negationisme, waarop De Wever alle andere partijvoorzitters - ook MR-voorzitter Michel - opriep zich te distantiëren van de aanval van Maingain.

Justitie

Michel heeft duidelijk weinig zin om afstand te nemen van Maingain. Wat de beschuldiging rond negationisme betreft, verwijst Michel naar de lopende procedure tussen auteur Pierre Mertens en Bart De Wever. "Het is niet aan een partijvoorzitter of aan een parlementslid om stelling te nemen. Het is aan justitie om uitspraken te doen", aldus Michel.

Karel Dillen

Ook FDF-ondervoorzitter Bernard Clerfayt wilde op de VRT-radio maandagochtend niet ingaan op de negationismekwestie. Toch hebben volgens het FDF-kopstuk heel wat Franstaligen het "heel moeilijk met de politieke achtergrond van De Wever". "Hij heeft toch de hand geschud van Jean-Marie Le Pen? Hij was toch op de begrafenis van Vlaams Blok-stichter Karel Dillen?", aldus Clerfayt.

Sleutelmoment

Volgens Michel nadert voor zijn partij een "sleutelmoment" wanneer formateur Di Rupo zijn nota met voorstellen op tafel legt. De Franstalige liberalen vertrekken bij de beoordeling van die nota van twee bakens: de liberale oplossingen op socio-economisch vlak en het respect voor de Franstaligen met onder meer de benoeming van de drie niet-benoemde burgemeesters in de Brusselse rand. "Het is dan aan de formateur om de coalitie te kiezen waarmee hij wil regeren", aldus Michel.

Volgens Michel bestaat er geen twijfel over dat het FDF de lijn van de MR volgt. Op de vraag of de houding van het FDF er niet voor zou kunnen zorgen dat de MR zou uitgesloten worden, antwoordde Michel: "Als de PS en formateur Di Rupo zouden kiezen voor een regering zonder de MR maar met de N-VA, dan is dat de verantwoordelijkheid van de PS en Elio Di Rupo".

De Wever is de koning niet

De MR-voorzitter vindt het ook "niet verstandig om de N-VA constant in het centrum van de aandacht te zetten". FDF'er Clerfayt is het daarmee eens en gaat nog een stapje verder. "De Wever is niet de meerderheid in Vlaanderen. De Wever is de koning niet. Als meneer De Wever niet meer aan de onderhandelingstafel wil komen, is dat zijn keuze", luidt het. (Belga/EE)

De MR-voorzitter heeft ook een boodschap aan formateur Elio Di Rupo (PS). 'Als de PS en formateur Di Rupo zouden kiezen voor een regering zonder de MR maar met de N-VA, dan is dat de verantwoordelijkheid van de PS en Elio Di Rupo'. Michel kreeg op de Franstalige radiozender Bel RTL vragen over de recente verklaringen van FDF-voorzitter Olivier Maingain aan het adres van N-VA-voorzitter Bart De Wever. De FDF-voorzitter beschuldigde De Wever vorige week van negationisme, waarop De Wever alle andere partijvoorzitters - ook MR-voorzitter Michel - opriep zich te distantiëren van de aanval van Maingain. Justitie Michel heeft duidelijk weinig zin om afstand te nemen van Maingain. Wat de beschuldiging rond negationisme betreft, verwijst Michel naar de lopende procedure tussen auteur Pierre Mertens en Bart De Wever. "Het is niet aan een partijvoorzitter of aan een parlementslid om stelling te nemen. Het is aan justitie om uitspraken te doen", aldus Michel. Karel Dillen Ook FDF-ondervoorzitter Bernard Clerfayt wilde op de VRT-radio maandagochtend niet ingaan op de negationismekwestie. Toch hebben volgens het FDF-kopstuk heel wat Franstaligen het "heel moeilijk met de politieke achtergrond van De Wever". "Hij heeft toch de hand geschud van Jean-Marie Le Pen? Hij was toch op de begrafenis van Vlaams Blok-stichter Karel Dillen?", aldus Clerfayt. Sleutelmoment Volgens Michel nadert voor zijn partij een "sleutelmoment" wanneer formateur Di Rupo zijn nota met voorstellen op tafel legt. De Franstalige liberalen vertrekken bij de beoordeling van die nota van twee bakens: de liberale oplossingen op socio-economisch vlak en het respect voor de Franstaligen met onder meer de benoeming van de drie niet-benoemde burgemeesters in de Brusselse rand. "Het is dan aan de formateur om de coalitie te kiezen waarmee hij wil regeren", aldus Michel. Volgens Michel bestaat er geen twijfel over dat het FDF de lijn van de MR volgt. Op de vraag of de houding van het FDF er niet voor zou kunnen zorgen dat de MR zou uitgesloten worden, antwoordde Michel: "Als de PS en formateur Di Rupo zouden kiezen voor een regering zonder de MR maar met de N-VA, dan is dat de verantwoordelijkheid van de PS en Elio Di Rupo". De Wever is de koning niet De MR-voorzitter vindt het ook "niet verstandig om de N-VA constant in het centrum van de aandacht te zetten". FDF'er Clerfayt is het daarmee eens en gaat nog een stapje verder. "De Wever is niet de meerderheid in Vlaanderen. De Wever is de koning niet. Als meneer De Wever niet meer aan de onderhandelingstafel wil komen, is dat zijn keuze", luidt het. (Belga/EE)