FAVV blijft controleren op EHEC-bacterie tijdens pinksterweekend

© Reuters

Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) blijft tijdens het pinksterweekend controleren op de gevaarlijke EHEC-bacterie. Tot nu toe zijn alle resultaten in orde, meldt het FAVV.

“Onze mensen werken door. Vandaag en morgen krijgen de labratoria nog stalen.”, zegt Pieter De Poorter van het FAVV op Radio 1. “Alle resultaten zijn ok.”

Verder wacht het agentschap nog op informatie uit Thailand, dat zaterdag een lading Belgische groenten met de zogenaamde E.coli-bacterie hebben onderschept. Het is niet duidelijk of het om de gevaarlijke variant gaat waar in Duitsland al meer dan 30 mensen zijn bezweken.

De bacterie E.coli kan op alle groenten aangetroffen worden en de meeste varianten zijn totaal ongevaarlijk. Dat zegt Marc Heyndrickx, wetenschappelijk directeur voedselveiligheid van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) zondag. “Het is daarom voorbarig om nu ophef te maken over de E.coli bacterie op Belgische koolrabi in Thailand, zonder de resultaten van verdere analyses af te wachten.”

“Er bestaan misschien wel evenveel E.coli varianten als er mensen bestaan”, aldus Heyndrickx. “De meeste van die stammen zijn totaal onschuldig, enkel vijf of zes types waaronder Ehec zijn gevaarlijk.”

Volgens de wetenschapper is het dan ook gevaarlijk om de link met Ehec op de Belgische koolrabi in Thailand te leggen. “Momenteel is dat veel te voorbarig, we moeten het volledige resultaat afwachten. (SF/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content