In juni werd de levensduurverlenging tot 2025 toegestaan. Er was wel de voorwaarde dat dat beide reactoren voldeden aan technische veiligheidseisen van het FANC. Die acties zijn afgerond, aldus de website.

Electrabel stelde een actieplan op met twee reeksen acties: een lijst met prioritaire acties die moesten worden afgerond voor de start van de langetermijnuitbating, en ook een reeks acties die binnen de drie - tot uitzonderlijk vijf - jaar na de heropstart kunnen worden uitgevoerd. De langetermijnacties waren vooral gericht op "continue verbetering van het veiligheidsniveau".

De prioritaire acties waren noodzakelijk om de goede werking van de veiligheidsgebonden systemen, structuren en componenten vanaf dag één aan te tonen. "Zo moest de uitbater bijvoorbeeld nagaan of alle apparatuur nog steeds voldoende bestand is tegen hitte, straling en vochtigheid", zegt het FANC. Ook moesten de reactorkuipen op waterstofvlokken - scheurtjes - worden gecontroleerd. "Uit deze inspecties is gebleken dat de reactorkuipen van beide eenheden in orde zijn en voldoen aan de veiligheidseisen", luidt de conclusie van het FANC.

Nog dit jaar opstarten

Na afwerking van alle prioritaire acties diende Electrabel een statusrapport in bij het FANC. Inspecteurs van Bel V hebben ter plekke op de correcte uitvoering toegezien. "Na afloop heeft Bel V de conformiteit van het statusrapport bevestigd, waarna het FANC dit heeft goedgekeurd en zijn toestemming heeft gegeven voor de heropstart van de kernreactoren van Doel 1 en 2".

Electrabel had via de Engie-transparantiewebsite eerder al aangegeven dat de reactoren omstreeks deze periode zouden worden heropgestart. Van Doel 1, dat stilligt sinds februari, is de opstartdatum de laatste dagen nog meermaals opgeschoven, nu tot 27 december. Doel 2 ligt stil sinds oktober en wordt naar verwachting donderdagmiddag heropgestart.

(Belga/RR)

In juni werd de levensduurverlenging tot 2025 toegestaan. Er was wel de voorwaarde dat dat beide reactoren voldeden aan technische veiligheidseisen van het FANC. Die acties zijn afgerond, aldus de website.Electrabel stelde een actieplan op met twee reeksen acties: een lijst met prioritaire acties die moesten worden afgerond voor de start van de langetermijnuitbating, en ook een reeks acties die binnen de drie - tot uitzonderlijk vijf - jaar na de heropstart kunnen worden uitgevoerd. De langetermijnacties waren vooral gericht op "continue verbetering van het veiligheidsniveau". De prioritaire acties waren noodzakelijk om de goede werking van de veiligheidsgebonden systemen, structuren en componenten vanaf dag één aan te tonen. "Zo moest de uitbater bijvoorbeeld nagaan of alle apparatuur nog steeds voldoende bestand is tegen hitte, straling en vochtigheid", zegt het FANC. Ook moesten de reactorkuipen op waterstofvlokken - scheurtjes - worden gecontroleerd. "Uit deze inspecties is gebleken dat de reactorkuipen van beide eenheden in orde zijn en voldoen aan de veiligheidseisen", luidt de conclusie van het FANC. Na afwerking van alle prioritaire acties diende Electrabel een statusrapport in bij het FANC. Inspecteurs van Bel V hebben ter plekke op de correcte uitvoering toegezien. "Na afloop heeft Bel V de conformiteit van het statusrapport bevestigd, waarna het FANC dit heeft goedgekeurd en zijn toestemming heeft gegeven voor de heropstart van de kernreactoren van Doel 1 en 2". Electrabel had via de Engie-transparantiewebsite eerder al aangegeven dat de reactoren omstreeks deze periode zouden worden heropgestart. Van Doel 1, dat stilligt sinds februari, is de opstartdatum de laatste dagen nog meermaals opgeschoven, nu tot 27 december. Doel 2 ligt stil sinds oktober en wordt naar verwachting donderdagmiddag heropgestart.(Belga/RR)