Ex-spoorbaas Descheemaecker nieuwe voorzitter De Lijn

19/12/14 om 17:32 - Bijgewerkt om 19:58

Voormalig spoorbaas Marc Descheemaecker wordt de nieuwe voorzitter van De Lijn.

Ex-spoorbaas Descheemaecker nieuwe voorzitter De Lijn

© Belga

Gewezen spoorbaas Marc Descheemaecker wordt de nieuwe voorzitter van De Lijn. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

Descheemaecker was jarenlang gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Bij de Europese verkiezingen dit jaar was hij lijstduwer van de N-VA. Bij de raad van bestuur van De Lijn volgt hij Jos Geuens (SP.A) op. Verder zijn voor die raad van bestuur bij De Lijn onder meer ook Frieda Brepoels (N-VA), Johan Sauwens (CD&V), Luc Martens (CD&V) en Patrick Moenaert (CD&V) benoemd. De benoemingen kaderen in de aanduiding van tal van raden van bestuur, die de Vlaamse regering volgens de regelgeving moet vernieuwen.

Oud-politici in bestuursraden

Zoals steeds duiken heel wat (oud-)politici op in die bestuursraden. Zo is Matthias Storme (N-VA) aangeduid als bestuurder bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Gewezen senator Patrick Vankrunkelsven (Open VLD) wordt regeringscommissaris bij het OPZ in Geel. Gewezen CD&V-parlementslid Jan Verfaillie wordt regeringscommissaris bij Flanders Investment and Trade (FIT), ex-senator Huub Broers (N-VA) en Peter Gysbrechts (Open VLD) worden bestuurder bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Ex-parlementslid Vera Van der Borght (Open VLD) wordt bestuurster bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Willy Claes (SP.A), Leo Delcroix (CD&V) en Frieda Brepoels (N-VA) blijven bestuurder bij De Scheepvaart. Bij de VRT blijft Luc Van den Brande (CD&V) voorzitter. De N-VA vaardigt onder meer gewezen ondervoorzitter Eric Defoort af. Open VLD stuurt ex-europarlementariër en VRT-journalist Dirk Sterckx naar de bestuurskamer van de Reyerslaan. Voorts krijgen onder meer Jan Roegiers (SP.A) en Freya Piryns (Groen) er een zitje.

Nieuwe beheersovereenkomst

Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zei dat hij de aanduiding belangrijk vond. Gatz wil tegen eind volgend jaar een nieuwe beheersovereenkomst rond hebben met de openbare omroep. Dat is sneller dan gepland, maar dat moet een positief verhaal brengen tegen de achtergrond van de besparingen waarmee de VRT geconfronteerd wordt, zei Gatz.

(Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners