Ex-Kamerlid Roel Deseyn (CD&V): ‘Vlaams Belang-voorstellen zijn niet per definitie slecht’

Roel Deseyn: 'Het is een beetje idioot om te zeggen dat je niets kunt doen zonder regering.' © PhotoNews

Ex-Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) roept de federale parlementsleden op om hun vrijheid zonder taboes in te vullen. ‘Voorstellen niet behandelen omdat ze van de oppositie komen, dat is de politiek op haar smalst.’

Op 26 mei greep Roel Deseyn, na vijftien jaar in het federaal parlement, nipt naast een zetel. Vandaag is hij gemeenteraadslid in Kortrijk, maar de CD&V’er blijft de nationale politiek volgen. Hij dringt er bij de volksvertegenwoordigers op aan dat ze profiteren van de huidige regeringloze periode. ‘Het parlement kan nu meer dan ooit zijn wetgevende rol spelen. Het is een beetje idioot om te zeggen dat je niets kunt doen zonder regering. Zodra die er is, zullen de parlementariërs weer beweren dat ze niets mógen doen.’

Joachim Coens, kandidaat-voorzitter van uw partij, ergert zich net aan de recente ethische wetsvoorstellen rond abortus en euthanasie: zulke gevoelige thema’s kun je niet aanpakken in een periode met een regering van lopende zaken, zegt hij. Hij koppelt die thema’s zelfs aan de regeringsvorming.

Roel Deseyn: Je mag geen dossiers koppelen aan een mogelijke coalitie. Daardoor bouw je extra obstakels in, terwijl het parlement nu net zonder het partijpolitieke keurslijf kan werken.

Ik denk dat niemand een meerjarenplanning kan maken met extreemrechts.

Zijn de parlementsleden dan echt zo veel vrijer?

Deseyn:Ja. Ik heb genoten van de periode na de val van de regering-Michel I, een jaar geleden. Plots kon het parlement voorstellen goedkeuren die jarenlang geblokkeerd hadden gezeten.

Begrijp me niet verkeerd: voor een coherente visie en meerjarenbeleid heb je uiteraard een entente nodig. Maar ik roep alle verkozenen op om nu eerst serieus met hun eigen functie bezig te zijn.

U vraagt bovendien dat álle partijen een kans krijgen in de besluitvorming.

Deseyn: We moeten de fase overstijgen waarbij wetsvoorstellen niet worden behandeld omdat ze van de oppositie komen. Dat is de politiek op haar smalst. Als we de kiezer verder naar de extremen van het politieke spectrum willen jagen, moeten we zo voortdoen. In de praktijk zal er met Vlaams Belang weinig consensus te vinden zijn, vanwege het extreme gedachtegoed van die partij. Maar haar voorstellen zijn niet per definitie slecht. Ze bij voorbaat afwijzen is een vorm van politieke correctheid die ons nog niet veel verder heeft gebracht.

Wie louter via partijkleur redeneert, volgt de Wetstraatlogica. Maar de mensen weten amper wie minister is of welke partijen er in de meerderheid zitten. Als we zorg willen dragen voor de parlementaire democratie, moeten we die logica van de vorige eeuw loslaten.

Na de verkiezingen van 26 mei heeft de N-VA naar eigen zeggen echt geprobeerd om een regering met Vlaams Belang te vormen. Zou dat voor u bespreekbaar zijn?

Deseyn:Ik denk dat niemand een meerjarenplanning kan maken met extreemrechts. Tenzij er enig opportunisme mee gepaard gaat, natuurlijk. In Kortrijk is de meerderheid van Open VLD, N-VA en SP.A in in 2015 bijvoorbeeld in stand gehouden doordat twee Vlaams Belangers naar de N-VA overstapten. Het cordon sanitaire werd tóén eigenlijk al doorbroken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content