Euthanasieproces: Fernand Keuleneer moet zich terugtrekken als advocaat burgerlijke partij

Advocaten Fernand Keuleneer en Joris Van Cauter

Fernand Keuleneer moet zich terugtrekken als advocaat van de burgerlijke partij omdat hij plaatsvervangend lid was van de euthanasiecommissie. Dat heeft de stafhouder van de Gentse balie bekendgemaakt op het Gentse hof van assisen.

De getuigenis van Wim Distelmans, de voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, had woensdag voor opschudding gezorgd. Op het einde van de zittingsdag vroeg Jef Vermassen aan Distelmans wie in de commissie zetelde op het moment van het dossier van Tine Nys, die in 2010 euthanasie kreeg op basis van psychisch lijden. Daaruit bleek dat Fernard Keuleneer, de advocaat van zus Sophie Nys, aanwezig was als plaatsvervangend lid.

‘Ik val daar achterover van’, aldus Vermassen. ‘Plaatsvervangende leden hebben geen stemrecht’, reageerde Keuleneer, die liet acteren dat hij toen op geen enkele wijze betrokken was in het dossier.

Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de eerste beschuldigde, kondigde aan dat hij naar de stafhouder stapte naar aanleiding van het incident. Keuleneer deed het incident na de zitting af als ‘een storm in een glas water’.

Volgens Vermassen had Keuleneer zich moeten afvragen op hij nog kon optreden voor de familie Nys. Het gesprek bij de stafhouder was rond 9.45 uur afgelopen en de advocaten zaten daarna samen met het hof en het openbaar ministerie. De Gentse stafhouder Kristiaan Markey maakte rond 10 uur de beslissing bekend. ‘Ik heb in samenspraak met mijn Brusselse collega besloten dat meester Keuleneer zich dient terug te trekken als raadsman van de burgerlijke partijen. Verder kan ik geen commentaar geven, dat blijft vertrouwelijk.’

Dat een advocaat zich moet terugtrekken tijdens een assisenproces na een beslissing van de strafhouder, is hoogst uitzonderlijk. Vermoedelijk zal het proces enige vertraging oplopen, zodat een andere advocaat het dossier kan overnemen.

Joris Van Cauter, de advocaat van de ouders van Tine Nys, zal ook optreden voor de zussen en de broer van Nys. Dat maakte de advocaat donderdagvoormiddag bekend op het Gentse hof van assisen. Hij zal dus Fernand Keuleneer vervangen.

‘Ik heb overleg gepleegd met Sophie, Lotte en Bram (Nys, nvdr.). Ze zijn van oordeel dat het in ieders belang is dat het proces voortgang krijgt’, zei Van Cauter, die voor de hele familie zal optreden. Fernand Keuleneer heeft intussen de assisenzaal verlaten.

Voorzitter Martin Minnaert nam akte van de beslissing en liet het proces onmiddellijk voortgaan met het getuigenverhoor van drie deskundigen.

Keuleneer deed het incident woensdagavond af als “een storm in een glas water”, maar verklaarde na het oordeel van de stafhouder dat hij de beslissing respecteert. “Ik ben ontgoocheld door de beslissing van de stafhouder, maar ik respecteer het. Dat betekent niet dat ik het ermee eens ben. Ik denk nog altijd dat er zich geen deontologisch probleem stelt en dat ik verder zou kunnen optreden. Ik zie geen probleem, maar ik trek me terug.”

Knack en De Artsenkrant willen graag uw mening weten over euthanasie. De 9 korte ja/nee-vragen kan u in een mum van tijd beantwoorden. Klik hier als u wenst deel te nemen aan de enquête.

Professor klinische psychologie ULB: ‘Tine was niet ongeneselijk ziek’

“Tine was niet ongeneselijk ziek. Ze had geen autisme, maar borderline.” Dat verklaarde professor klinische psychologie Ariane Bazan donderdagmiddag voor het Gentse hof van assisen.

Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd en de drie artsen betrokken in de euthanasie moeten zich verantwoorden voor vergiftiging. Volgens de verdediging had Tine Nys autisme en was ze uitbehandeld, waardoor ze voldeed aan de wettelijke voorwaarden van “een medisch uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk fysiek of psychisch lijden dat niet gelenigd kan worden, en dat het gevolg is van een ernstige en ongeneeslijke, door ongeval of ziekte veroorzaakte aandoening”.

Ariane Bazan, professor klinische psychologie aan de ULB, is het daar niet mee eens. “Tine was niet ongeneselijk ziek. Ze had geen autisme, maar borderline. (..) Borderline, een hechtingsstoornis, is geneselijk. Het is behandelbaar en kan in een groot deel van de gevallen zelfs spontaan overgaan. Over autisme kan de consensus ontstaan dat het ongeneselijk is. (..) Ik denk niet dat zij autistisch is, maar daar kan over gediscussieerd worden. (..) Ze zou ook uitbehandeld zijn, maar ik heb niet het gevoel dat ze niet meer behandeld kon worden. (..) De betere periodes tussen 2003 en 2008 getuigen daarvan.”

Partner Content