De Broeders van Liefde weigerden tot op heden in al hun instellingen, wereldwijd, euthanasie. Maar het christelijke opinieweekblad Tertio achterhaalde dat het bestuur van de Belgische groep van de Broeders van Liefde recent besliste dat met name in de psychiatrische centra van die groep nu toch euthanasie mogelijk wordt, zelfs voor wie niet-terminaal is.

De opmerkelijke koerswijziging blijkt glashelder uit een brief die uitgaat van het bestuur van de Belgische Broeders van Liefde en is gericht aan al de directies en artsenkorpsen van zijn psychiatrische centra binnen de groep.

Euthanasie bij psychisch lijden in een niet terminale situatie

De brief meldt dat het bestuur een tekst goedkeurde met de visie van de "groep Broeders van Liefde in België over de belangrijke en complexe problematiek van euthanasie bij psychisch lijden in een niet terminale situatie". Om wat verder te vervolgen: "Voor zover aan al deze zorgvuldigheidseisen voldaan is, kunnen de arts en de patiënt de plaats kiezen waar de euthanasie uitgevoerd zal worden rekening houdend met de context, o.a. de impact op medepatiënten. Waar tot heden de verwachting werd gesteld dat de arts de patiënt hiervoor steeds doorverwijst naar een andere plaats, geldt deze verwachting bij het respecteren en toepassen van die zorgvuldigheidseisen niet langer".

Hoofdbestuur keurt af

Even opvallend. De brief sluit af met de mededeling dat het hoofdbestuur van de Broeders in Rome (geleid door de Vlaming René Stockman) die koerswending uitdrukkelijk afkeurt.

'Nu ook in de psychiatrische centra van de Belgische Broeders van Liefde euthanasie principieel wordt toegelaten, zijn er in de Belgische zorgsector haast geen plekken meer te vinden waar euthanasie niet tot de mogelijkheden behoort', merkt Tertio-hoofdredacteur Geert De Kerpel op in zijn edito.

De Broeders van Liefde weigerden tot op heden in al hun instellingen, wereldwijd, euthanasie. Maar het christelijke opinieweekblad Tertio achterhaalde dat het bestuur van de Belgische groep van de Broeders van Liefde recent besliste dat met name in de psychiatrische centra van die groep nu toch euthanasie mogelijk wordt, zelfs voor wie niet-terminaal is.De opmerkelijke koerswijziging blijkt glashelder uit een brief die uitgaat van het bestuur van de Belgische Broeders van Liefde en is gericht aan al de directies en artsenkorpsen van zijn psychiatrische centra binnen de groep. Euthanasie bij psychisch lijden in een niet terminale situatieDe brief meldt dat het bestuur een tekst goedkeurde met de visie van de "groep Broeders van Liefde in België over de belangrijke en complexe problematiek van euthanasie bij psychisch lijden in een niet terminale situatie". Om wat verder te vervolgen: "Voor zover aan al deze zorgvuldigheidseisen voldaan is, kunnen de arts en de patiënt de plaats kiezen waar de euthanasie uitgevoerd zal worden rekening houdend met de context, o.a. de impact op medepatiënten. Waar tot heden de verwachting werd gesteld dat de arts de patiënt hiervoor steeds doorverwijst naar een andere plaats, geldt deze verwachting bij het respecteren en toepassen van die zorgvuldigheidseisen niet langer".Hoofdbestuur keurt afEven opvallend. De brief sluit af met de mededeling dat het hoofdbestuur van de Broeders in Rome (geleid door de Vlaming René Stockman) die koerswending uitdrukkelijk afkeurt. 'Nu ook in de psychiatrische centra van de Belgische Broeders van Liefde euthanasie principieel wordt toegelaten, zijn er in de Belgische zorgsector haast geen plekken meer te vinden waar euthanasie niet tot de mogelijkheden behoort', merkt Tertio-hoofdredacteur Geert De Kerpel op in zijn edito.