Europese Commissie in beroep tegen uitspraak rond fiscale voordelen voor multinationals

Margrethe Vestager

De Europese Commissie gaat in beroep tegen het oordeel van het Gerecht van de Europese Unie over de Belgische overwinstrulings (of excess profit rulings). Dat heeft een woordvoerder van het EU-Hof van Justitie vrijdag bevestigd. In februari had het Gerecht van de Europese Unie een eerdere beslissing van de Commissie over die rulings vernietigd. De Commissie zelf heeft de rulings in het verleden bestempeld als staatssteun.

De Commissie, onder impuls van eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, veroordeelde ons land in januari 2016 omdat het multinationals jarenlang liet genieten van overwinstrulings, de zogenaamde excess profit rulings. Daardoor moesten ze geen belastingen betalen op het internationale deel van hun winst. Europa verplichtte de Belgische overheid zowat 900 miljoen euro terug te vorderen. Omdat België enkele maanden later een kortgedingprocedure tegen de beslissing verloor, heeft de overheid de voorbije jaren al heel wat van dat geld teruggevorderd bij de 55 betrokken bedrijven, maar intussen bleef het wel wachten op een beslissing ten gronde.

In februari oordeelde het Gerecht van de Europese Unie dat de Commissie de Belgische overwinstrulings voor multinationals in de periode van 2005 tot 2014 ten onrechte als staatssteun had gebrandmerkt. Het Gerecht vernietigde meteen ook de beslissing van de Commissie die de Belgische staat had gedwongen om vele honderden miljoenen euro’s terug te vorderen bij de betrokken bedrijven. De Commissie gaat nu in beroep tegen de beslissing. Daarmee komt de zaak voor het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content