De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde heeft op het terrein niets veranderd. Dat zegt Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V), jarenlang voorvechter in het BHV-dossier, in een interview met het zusterblad Le Vif.

"We hebben het gedaan. Maar het heeft ons zeven jaar gekost. Veel te lang! De N-VA heeft alles gekaapt", aldus Van Rompuy. In het interview geeft Van Rompuy ook toe dat de strijd voor de splitsing een "symbolische strijd" was.

"Er is niets veranderd op het terrein, ook al heb ik daar aanvankelijk wel in geloofd. De inwoners die hier al lang in de Vlaamse gemeenten rond Brussel wonen, maken het onderscheid niet tussen de nieuwe Belgen en de Franstaligen. 'Onze gemeente is niet meer van ons' Dat is hun aanvoelen als ze, vooral in de winkels en rond het voetbalterrein, nergens nog Nederlands horen spreken. Als hun brievenbussen dan ook nog eens volgepropt worden met brochures van de UF (Union Francofone), dan zijn ze ervan overtuigd dat hun gemeente een nieuw Kraainem of Wezembeek-Oppem (faciliteitengemeenten, red.) zal worden."

Eric Van Rompuy: 'Franse golf veranderd in internationale golf'

Volgens Van Rompuy is de "Franstalige golf" in de Brusselse rand al enkele jaren veranderd in een "internationale golf". "Het gaat vaak om Marokkanen en Turken van de tweede of derde generatie. Die spreken geen Nederlands, maar vaak ook geen Frans. Het gaat dus niet langer om een verfransing maar om een internationalisering", aldus Van Rompuy. (Belga/SD)

De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde heeft op het terrein niets veranderd. Dat zegt Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V), jarenlang voorvechter in het BHV-dossier, in een interview met het zusterblad Le Vif."We hebben het gedaan. Maar het heeft ons zeven jaar gekost. Veel te lang! De N-VA heeft alles gekaapt", aldus Van Rompuy. In het interview geeft Van Rompuy ook toe dat de strijd voor de splitsing een "symbolische strijd" was. "Er is niets veranderd op het terrein, ook al heb ik daar aanvankelijk wel in geloofd. De inwoners die hier al lang in de Vlaamse gemeenten rond Brussel wonen, maken het onderscheid niet tussen de nieuwe Belgen en de Franstaligen. 'Onze gemeente is niet meer van ons' Dat is hun aanvoelen als ze, vooral in de winkels en rond het voetbalterrein, nergens nog Nederlands horen spreken. Als hun brievenbussen dan ook nog eens volgepropt worden met brochures van de UF (Union Francofone), dan zijn ze ervan overtuigd dat hun gemeente een nieuw Kraainem of Wezembeek-Oppem (faciliteitengemeenten, red.) zal worden."Eric Van Rompuy: 'Franse golf veranderd in internationale golf'Volgens Van Rompuy is de "Franstalige golf" in de Brusselse rand al enkele jaren veranderd in een "internationale golf". "Het gaat vaak om Marokkanen en Turken van de tweede of derde generatie. Die spreken geen Nederlands, maar vaak ook geen Frans. Het gaat dus niet langer om een verfransing maar om een internationalisering", aldus Van Rompuy. (Belga/SD)