‘We proberen altijd tot verzoening te komen’

Els Keytsman

‘Om welke vorm van discriminatie het ook gaat, we brengen de partijen altijd rond de tafel. Zo proberen we een oplossing te bereiken waarbij iedereen zich goed voelt’, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.

Vindt u het normaal dat Unia energie stopt in de discussie over Zwarte Piet? Die traditie bestaat al sinds mensenheugenis. Niemand heeft er ooit aanstoot aan genomen – tot gefrustreerde burgers een melding bij u deden.

Carl Dhaenens,

Deurne

Els Keytsman: Hoe willen we het sinterklaasfeest vandaag en in de toekomst vormgeven, in een superdiverse wereld? Over die vraag moeten we nadenken. Door Zwarte Piet af te beelden als een ondergeschikte zwarte man, houden we stereotypen in stand, of we dat nu willen of niet. Gelukkig heeft de sint zelf allang begrepen dat zijn feest een feest voor álle kinderen is. Daarom heeft hij enkele jaren geleden beslist om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen bij zijn intrede in Antwerpen, zodat daar alleen maar blije gezichtjes te zien waren.

Waarom hebt u geen aandacht voor de vrouwelijke maatschappelijk werkers die aan het loket van OCMW’s of andere openbare diensten geïntimideerd of bedreigd worden, meestal door allochtone mannen?

Marijn Minjauw,

Aalst

Keytsman: Als een vrouw geïntimideerd of bedreigd wordt, is het belangrijk dat ze meteen naar haar leidinggevende of naar de politie stapt. Zulke gevallen ook bij Unia melden is een goed idee: zo kunnen we een vinger aan de pols houden. Maar wij bekijken elke melding door een juridische bril: pas als er sprake is van aanzetten tot haat, geweld of discriminatie, kunnen we actie ondernemen. En dat geldt niet voor elke belediging.

Hoe komt het dat solliciteren als 50-plusser een hopeloze zaak is? Je wordt constant gediscrimineerd.

Jean Hintjens,

Berchem

Keytsman: Leeftijdsdiscriminatie bij een aanwerving is verboden. Helaas zit het in het DNA van onze samenleving om een onderscheid te maken op basis van iemands leeftijd. Net zoals we het bijvoorbeeld normaal vinden dat jonge mensen meer betalen voor een autoverzekering, zo vinden veel werkgevers het ook normaal dat ze geen vijftigplussers aannemen. Vorig jaar heeft Unia een zenuw geraakt door een concrete casus aan te pakken (in mei 2016 werd Dovy Keukens veroordeeld omdat het bedrijf een 59-jarige sollicitant ’te oud’ vond, nvdr.) en er een sensibiliseringsactie aan te koppelen. Zo hebben we leeftijdsdiscriminatie op de agenda gezet. Wie ermee wordt geconfronteerd, moedigen we aan om dat aan ons te blijven melden.

Unia biedt op zijn website een methode aan om discriminatie op de huizenmarkt te bewijzen: is dat geen vorm van uitlokking?

Koen Albers,

Putte

Keytsman: We hebben inderdaad een tool ontwikkeld voor mensen die vanwege hun afkomst keer op keer een woning aan hun neus moeten zien voorbijgaan. Hoewel de meeste makelaars hun werk op een professionele manier doen, blijft raciale discriminatie een hardnekkig probleem in de vastgoedsector. We staan juridisch stevig in onze schoenen: wie onze tool gebruikt, bezondigt zich zeker niet aan uitlokking. De gebruiker kan bijvoorbeeld net zo goed ontdekken dat er sprake was van een misverstand. Blijkt er wél een probleem te zijn, dan mogen kandidaat-huurders bij ons aankloppen. We behandelen hun dossier zoals alle andere dossiers: om welke vorm van discriminatie het ook gaat, we brengen de partijen altijd rond de tafel. Zo proberen we een oplossing te bereiken waarbij iedereen zich goed voelt. Pas als dat niet lukt, trekken we naar de rechtbank.

VOLGENDE WEEK

Moet de dubbele nationaliteit afgeschaft worden?

Stel uw vraag aan professor sociologie Dirk Jacobs (Université libre de Bruxelles).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Door STEFANIE VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content