Elk jaar leiden duizenden verkrachtingszaken in België niet tot bestraffing

Nele Lijnen © Belga

Het aantal verkrachtingszaken die parketten verticaal klasseren, daalt jaar na jaar. Toch werd tussen 2010 en 2015 nog 50,21 procent van de dossiers geseponeerd, of in totaal 11.665 zaken. Dat blijkt uit cijfers van justitieminister Koen Geens (CD&V).

Open VLD-Kamerlid Nele Lijnen vroeg de cijfers op, Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten erover.

In 60 procent van die gevallen werd de zaak geseponeerd omdat er niet genoeg bewijzen waren, bij 16 procent gebeurde dat omdat de dader onbekend bleef. 140 dossiers werden ook geklasseerd omdat er te weinig recherchecapaciteit was bij de politie.

Ook het aantal veroordelingen neemt jaar na jaar af. “Als een dader dan tóch voor de rechtbank moet verschijnen, komt hij er al te vaak vanaf met een lichte straf”, zegt Danièle Zucker, doctor in de Psychologie en gespecialiseerd in seksueel geweld. “Verkrachting wordt nog steeds te weinig ernstig genomen.”

Volgens Zucker moet er heel wat veranderen om ervoor te zorgen dat minder verkrachtingen zonder gevolg blijven. Zo pleit ze bijvoorbeeld voor minstens een verkrachtingsexpert op elke spoeddienst, omdat de vaststelling vaak niet correct gebeurt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content