PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte zondag voor een volwaardige, nieuwe regering en een grote staatshervorming in Badour bij Bergen, waar hij een toespraak hield naar aanleiding van het Feest van de Arbeid.

Di Rupo zegt dat er voldoende op tafel ligt om een goede staatshervorming uit te werken. Hij roept de Vlaamse partijen op om "de afspraak met de geschiedenis" niet te missen.

De regering in lopende zaken levert goed werk, zei Di Rupo, maar een volwaardige nieuwe regering is nodig om de markten gerust te stellen. Toch gaat hij niet met om het even wat akkoord. "We kunnen binnen de week een regering hebben als ik zou aanvaarden wat sommigen willen", zei hij.

Di Rupo geeft toe dat de Franstaligen zich in 2007 ten onrechte tegen een staatshervorming hebben verzet. Nu willen ze dat wel, op voorwaarde dat die hervorming evenwichtig is. De gewesten mogen een pak meer bevoegdheden hebben (voor 12 tot 14 miljard euro) maar de federale solidariteit en de sociale zekerheid moet behouden blijven, zei hij. Hij wil geen hervorming aanvaarden die de "Vlaamse onafhankelijkheid" en "de afbraak van het land" voorbereidt.

Los van het communautaire haalde Di Rupo ook zwaar uit naar de excessieve bonussen die sommige bedrijven en banken toekennen aan hun toplui. De PS wil ook het belastingsysteem hervormen om te voorkomen dat "bedrijven die miljarden winst maken en geen belastingen betalen". (Belga)

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte zondag voor een volwaardige, nieuwe regering en een grote staatshervorming in Badour bij Bergen, waar hij een toespraak hield naar aanleiding van het Feest van de Arbeid. Di Rupo zegt dat er voldoende op tafel ligt om een goede staatshervorming uit te werken. Hij roept de Vlaamse partijen op om "de afspraak met de geschiedenis" niet te missen. De regering in lopende zaken levert goed werk, zei Di Rupo, maar een volwaardige nieuwe regering is nodig om de markten gerust te stellen. Toch gaat hij niet met om het even wat akkoord. "We kunnen binnen de week een regering hebben als ik zou aanvaarden wat sommigen willen", zei hij. Di Rupo geeft toe dat de Franstaligen zich in 2007 ten onrechte tegen een staatshervorming hebben verzet. Nu willen ze dat wel, op voorwaarde dat die hervorming evenwichtig is. De gewesten mogen een pak meer bevoegdheden hebben (voor 12 tot 14 miljard euro) maar de federale solidariteit en de sociale zekerheid moet behouden blijven, zei hij. Hij wil geen hervorming aanvaarden die de "Vlaamse onafhankelijkheid" en "de afbraak van het land" voorbereidt. Los van het communautaire haalde Di Rupo ook zwaar uit naar de excessieve bonussen die sommige bedrijven en banken toekennen aan hun toplui. De PS wil ook het belastingsysteem hervormen om te voorkomen dat "bedrijven die miljarden winst maken en geen belastingen betalen". (Belga)