Premier Elio Di Rupo (PS) zet zijn regering af tegen de N-VA, in een interview met De Standaard. "Wij staan liever aan de kant van de oplossingen. En de N-VA, zij praten alleen maar."

Premier Di Rupo zegt in De Standaard dat "gelet de omstandigheden", zijn regering "het onderste uit de kan heeft gehaald om de mensen weer vertrouwen te geven". De premier krijgt naar eigen zeggen uiteenlopende boodschappen van de bevolking: niet alleen slechte. Di Rupo wil niet horen dat België geblokkeerd is: "België komt in de buurt van Duitsland, zelfs wat economische groei betreft. Er is veel werk, mais on avance."

Die resultaten staan in contrast met het geluid dat de oppositie, en vooral de N-VA, laat horen. Maar Di Rupo voelt zich niet geïntimideerd: "De N-VA had de mogelijkheid om in de regering te stappen. Zij nemen hun verantwoordelijkheid gewoon niet. Alleen maar de publieke opinie vleien met populistische uitspraken, is al te gemakkelijk. Wij staan liever aan de kant van de oplossingen. En de N-VA, zij praten alleen maar."

Het waren de "oneerlijke aanvallen" op zijn begrotingsakkoord die hem zo in vuur en vlam zetten tijdens het parlementair debat erover. "Als een partij niet een minimum aan intellectueme eerlijkheid kan opbrengen, komt er een moment waarop ik ontplof."

Di Rupo: 'Als je de N-VA hoort bestaat er in Vlaanderen alleen maar een rijke middenklasse'

Ook Frédéric en Kevin, twee Belgen die Di Rupo aanhaalde in zijn state of the union, kwamen aan bod in het interview. De premier krijgt veel brieven van landgenoten, ook uit Vlaanderen. "Meer dan de helft zelfs. Dat is zo verwonderlijk in het discours van de N-VA. Als je hen hoort, is het alsof er in Vlaanderen alleen maar een rijke middenklasse bestaat. Luister, mocht dat zo zijn, dan zou er een nog gelukkigere eerste minister voor u staan. Maar er zijn ook mensen in armoede in Vlaanderen, hoor."

Di Rupo: 'Een referendum zou misschien niet opleveren wat de N-VA wil'

Dat economisch verhaal mag dan de N-VA-retoriek domineren, waarschuwt de premier, "separatisme blijft het doel". "Als de N-VA aanstuurt op een splitsing van België, dat ze dan een referendum voorstelt. Dat zou tenminste duidelijk zijn. Al zou het misschien niet opleveren wat zij hopen dat het oplevert." (SD)

Premier Elio Di Rupo (PS) zet zijn regering af tegen de N-VA, in een interview met De Standaard. "Wij staan liever aan de kant van de oplossingen. En de N-VA, zij praten alleen maar."Premier Di Rupo zegt in De Standaard dat "gelet de omstandigheden", zijn regering "het onderste uit de kan heeft gehaald om de mensen weer vertrouwen te geven". De premier krijgt naar eigen zeggen uiteenlopende boodschappen van de bevolking: niet alleen slechte. Di Rupo wil niet horen dat België geblokkeerd is: "België komt in de buurt van Duitsland, zelfs wat economische groei betreft. Er is veel werk, mais on avance."Die resultaten staan in contrast met het geluid dat de oppositie, en vooral de N-VA, laat horen. Maar Di Rupo voelt zich niet geïntimideerd: "De N-VA had de mogelijkheid om in de regering te stappen. Zij nemen hun verantwoordelijkheid gewoon niet. Alleen maar de publieke opinie vleien met populistische uitspraken, is al te gemakkelijk. Wij staan liever aan de kant van de oplossingen. En de N-VA, zij praten alleen maar."Het waren de "oneerlijke aanvallen" op zijn begrotingsakkoord die hem zo in vuur en vlam zetten tijdens het parlementair debat erover. "Als een partij niet een minimum aan intellectueme eerlijkheid kan opbrengen, komt er een moment waarop ik ontplof."Di Rupo: 'Als je de N-VA hoort bestaat er in Vlaanderen alleen maar een rijke middenklasse'Ook Frédéric en Kevin, twee Belgen die Di Rupo aanhaalde in zijn state of the union, kwamen aan bod in het interview. De premier krijgt veel brieven van landgenoten, ook uit Vlaanderen. "Meer dan de helft zelfs. Dat is zo verwonderlijk in het discours van de N-VA. Als je hen hoort, is het alsof er in Vlaanderen alleen maar een rijke middenklasse bestaat. Luister, mocht dat zo zijn, dan zou er een nog gelukkigere eerste minister voor u staan. Maar er zijn ook mensen in armoede in Vlaanderen, hoor."Di Rupo: 'Een referendum zou misschien niet opleveren wat de N-VA wil'Dat economisch verhaal mag dan de N-VA-retoriek domineren, waarschuwt de premier, "separatisme blijft het doel". "Als de N-VA aanstuurt op een splitsing van België, dat ze dan een referendum voorstelt. Dat zou tenminste duidelijk zijn. Al zou het misschien niet opleveren wat zij hopen dat het oplevert." (SD)