Electrabel-topman: ‘Incidenten kerncentrales “niet abnormaal”‘

Doel © BELGAIMAGE

De technische mankementen die de voorbije weken plaatsvonden in de reactoren van Tihange en Doel zijn “niet abnormaal”. Dat heeft Wim De Clercq, hoofd van de nucleaire operaties in België van uitbater Electrabel, maandag verklaard. “Nooit is de veiligheid in gevaar gebracht”.

Electrabel wou reageren op de resem technische mankementen aan de verschillende reactoren die de voorbije weken plaatsvonden. Volgens Electrabel bestaat de perceptie dat er een probleem is met de betrouwbaarheid van de reactoren, terwijl de werkelijkheid helemaal anders is.

“Er is een kloof tussen de perceptie en de werkelijkheid”, aldus de uitbater van de kerncentrales. De werkelijkheid is, aldus De Clercq, dat het aantal automatische stops van de centrales als gevolg van een technisch mankement niet is gestegen tegenover de voorbije jaren. En dat de beschikbaarheid van de centrales van Electrabel -als niet wordt gekeken naar bijvoorbeeld het stilliggen van de scheurtjesreactoren in Doel en Tihange- in lijn ligt met andere operatoren zoals bijvoorbeeld EDF. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content