Een en ander staat te lezen in De Standaard, De Tijd, Le Soir en L'Echo. De overheid startte in 2008 met het aanrekenen van een nucleaire rente van 250 miljoen euro per jaar, een bedrag dat in 2012 verhoogd werd tot 550 miljoen euro. De nucleaire rente was een heffing op het feit dat Electrabel abnormale winsten kon boeken op de stroom afkomstig van de afgeschreven kerncentrales.

Zaak van anderhalf miljard

In de zaak waar de Brusselse rechtbank nu een vonnis velde, lag enkel de betaalde nucleaire rente in de periode 2008 tot en met 2011 ter discussie. Electrabel vroeg het miljard terug plus een rente van 500 miljoen euro, alles samen 1,5 miljard euro.

Het bedrijf baseerde zich op een brief van de voormalige premier Guy Verhofstadt die destijds Gerard Mestrallet, de baas van GdF Suez, een stabiel fiscaal kader had beloofd. Volgens Electrabel was die brief te beschouwen als een contract. De advocaten van de Belgische staat argumenteerden dat het om een engagement ging en niet om een contract. De rechtbank volgde die redenering.

Electrabel mogelijk in beroep

Staatssecretaris van Energie, Melchior Wathelet (cdH), is blij met het vonnis. Electrabel wilde niet aangeven of de groep in beroep gaat. Electrabel trok eerder al naar het Grondwettelijk Hof om de taks aan te vechten, maar kreeg ook daar ongelijk. (Belga/TV)

Een en ander staat te lezen in De Standaard, De Tijd, Le Soir en L'Echo. De overheid startte in 2008 met het aanrekenen van een nucleaire rente van 250 miljoen euro per jaar, een bedrag dat in 2012 verhoogd werd tot 550 miljoen euro. De nucleaire rente was een heffing op het feit dat Electrabel abnormale winsten kon boeken op de stroom afkomstig van de afgeschreven kerncentrales.In de zaak waar de Brusselse rechtbank nu een vonnis velde, lag enkel de betaalde nucleaire rente in de periode 2008 tot en met 2011 ter discussie. Electrabel vroeg het miljard terug plus een rente van 500 miljoen euro, alles samen 1,5 miljard euro.Het bedrijf baseerde zich op een brief van de voormalige premier Guy Verhofstadt die destijds Gerard Mestrallet, de baas van GdF Suez, een stabiel fiscaal kader had beloofd. Volgens Electrabel was die brief te beschouwen als een contract. De advocaten van de Belgische staat argumenteerden dat het om een engagement ging en niet om een contract. De rechtbank volgde die redenering.Staatssecretaris van Energie, Melchior Wathelet (cdH), is blij met het vonnis. Electrabel wilde niet aangeven of de groep in beroep gaat. Electrabel trok eerder al naar het Grondwettelijk Hof om de taks aan te vechten, maar kreeg ook daar ongelijk. (Belga/TV)