Twee van de drie gehospitaliseerde patiënten bevinden zich op de afdeling Intensieve Zorgen van het ZOL-ziekenhuis in Genk. De andere wordt onderzocht in het Mariaziekenhuis van Overpelt.

Geen levensgevaar

Na het eten van besmet vlees, is de EHEC-bacterie aangetroffen bij 19 personen in Limburg. Veel details over de slachtoffers zijn er vooralsnog niet.

"Ik weet alleen dat er bij ons twee patiënten zijn overgebracht vanuit het ziekenhuis in Maaseik", zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder van het ZOL-ziekenhuis in Genk. "Deze personen verkeren niet in levensgevaar, maar worden wel van dichtbij gemonitord op de afdeling Intensieve Zorgen. Omdat deze bacterie de nierfunctie aantast, zullen zij ook een nierdyalise ondergaan."

De andere persoon die moest gehospitaliseerd worden, is overgebracht naar het Mariaziekenhuis in Overpelt.

Filet Américain

Alle negentien gevallen zouden verband houden met
het eten van rauw vlees; "filet américain", meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Volgens het FAVV werden ze besmet met E.coli O 157, het meest gekende pathogeen van de EHEC-bacterie. FAVV-woordvoerster Lieve Busschots merkt op dat de bacterie die vorig jaar in Duitsland uitbrak een ander, zeldzamer pathogeen was.

Het voedselagentschap startte een onderzoek op om de oorzaak van de besmetting op te sporen. Het reeds in beslag genomen vlees zal vernietigd worden.

Symptomen

De EHEC-bacterie komt frequent voor in de darm van runderen. Besmetting vindt vooral plaats door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten, aldus het FAVV.

"Sommige mensen vertonen geen symptomen, terwijl anderen ernstig ziek kunnen worden", aldus nog Busschots. "Vooral kinderen, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem zijn gevoelig voor besmetting."

Het belangrijkste symptoom is diarree, bij ernstige gevallen krijgt de patiënt last van bloedingen in de darmen. Soms kunnen ernstige nierklachten optreden. (Belga/TV)

Twee van de drie gehospitaliseerde patiënten bevinden zich op de afdeling Intensieve Zorgen van het ZOL-ziekenhuis in Genk. De andere wordt onderzocht in het Mariaziekenhuis van Overpelt.Geen levensgevaar Na het eten van besmet vlees, is de EHEC-bacterie aangetroffen bij 19 personen in Limburg. Veel details over de slachtoffers zijn er vooralsnog niet. "Ik weet alleen dat er bij ons twee patiënten zijn overgebracht vanuit het ziekenhuis in Maaseik", zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder van het ZOL-ziekenhuis in Genk. "Deze personen verkeren niet in levensgevaar, maar worden wel van dichtbij gemonitord op de afdeling Intensieve Zorgen. Omdat deze bacterie de nierfunctie aantast, zullen zij ook een nierdyalise ondergaan." De andere persoon die moest gehospitaliseerd worden, is overgebracht naar het Mariaziekenhuis in Overpelt.Filet Américain Alle negentien gevallen zouden verband houden met het eten van rauw vlees; "filet américain", meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Volgens het FAVV werden ze besmet met E.coli O 157, het meest gekende pathogeen van de EHEC-bacterie. FAVV-woordvoerster Lieve Busschots merkt op dat de bacterie die vorig jaar in Duitsland uitbrak een ander, zeldzamer pathogeen was. Het voedselagentschap startte een onderzoek op om de oorzaak van de besmetting op te sporen. Het reeds in beslag genomen vlees zal vernietigd worden.Symptomen De EHEC-bacterie komt frequent voor in de darm van runderen. Besmetting vindt vooral plaats door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten, aldus het FAVV. "Sommige mensen vertonen geen symptomen, terwijl anderen ernstig ziek kunnen worden", aldus nog Busschots. "Vooral kinderen, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem zijn gevoelig voor besmetting." Het belangrijkste symptoom is diarree, bij ernstige gevallen krijgt de patiënt last van bloedingen in de darmen. Soms kunnen ernstige nierklachten optreden. (Belga/TV)