Egoboost, goesting, feest en kabbelend water: Michel I heeft zich gezet

Een egoboost voor CD&V, goesting bij Open VLD, MR aan het feest en N-VA in kabbelend water: de regering-Michel heeft zich kunnen zetten, schrijft politiek journalist Jan De Meulemeester (VTM). Ze kijken echter aan tegen een ultieme test: de pensioenhervorming.

Een paasvakantie en twee peilingen lijken wat rust te hebben gebracht in de federale regering. De tax shift is in de maak, de begrotingscontrole is achter de rug, partijvoorzitters riepen op om het gekibbel te stoppen. De voorbije maand waren er geen openlijke conflicten meer. Momenteel zit de regering in vrij rustig vaarwater. De vier meerderheidspartijen, vooral de CD&V en de N-VA, hadden tijd nodig om zichzelf wat te ‘zetten’ in deze nieuwe constellatie.

CD&V: egoboost

Kris Peeters
Kris Peeters© Karl Meersman

De christendemocraten blijven het sociaal gelaat, maar voor de bühne minder offensief. De para-rel begin dit jaar liet een serieuze kater achter. Er was twijfel over de positie in en de communicatie over hun rol in dit centrumrechts kabinet. Ze hadden een sterke peiling nodig, een egoboost, een schouderklopje. De voorlaatste peiling was dat niet, de laatste was dat wel.

Beauty is in the eye of the beholder: de laatste score van 21 procent heeft enorm veel deugd gedaan. Kris Peeters heeft er een vrijgeleide aan: hij kan zijn koers verderzetten, zij het dan geflankeerd door een meer sobere, gedoseerde communicatie.

Die wil hem framen als kanselier, als ‘Vlaamse premier’, en daar passen geen polemische stunts in à la Yves Leterme.

Open VLD: goesting

Een herhaaldelijk wat flauw peilingresultaat brengt Gwendolyn Rutten niet van haar voetstuk af. Dat ze de partij in beide regeringen kreeg, zindert nog steeds na. De liberale familie is de grootse in deze coalitie. De militanten zijn gelukkig, de ‘goesting’ is er: het soortelijk gewicht van hun stem op 25 mei vorig jaar, is dan ook groot.

Gwendolyn Rutten
Gwendolyn Rutten© Karl Meersman

Dankzij de N-VA, want die partij maakt dat deze regering eens te meer een sociaaleconomisch liberaal beleid voert. Toen destijds elk liberaal voorstel langs de PS-studiedienst moest passeren, viel het resultaat moeilijker te verkopen aan de achterban.

Maggie De Block
Maggie De Block© Karl Meersman

Maggie De Block is haar eigen zelve en dat rendeert – liever geen hemelbestormers op Volksgezondheid. Bij Alexander De Croo hoeven ze niet meer te treuren om de bescheiden portefeuilles: hij haalt er goede pers mee, en blijft als vicepremier hét dagelijkse beleidsgezicht en klankbord van de Vlaamse liberale familie.

MR: feest

De Franstalige liberalen vierden feest vorige week: de VRT/De Standaard-peiling toonde hoe ze in Wallonië groter is geworden dan de PS. Dankzij vooral de PTB, de Franstalige communisten die de linkerkant van de socialisten doen eroderen.

Charles Michel
Charles Michel© Karl Meersman

Het moet ook zijn dat Waals minister-president Paul Magnette (PS) en co niet bepaald excelleren in hun deelstaatregeringen.

Didier Reynders
Didier Reynders© Karl Meersman

Charles Michel, de ‘glimlachende premier’, komt er ook goed vanaf. Tijdens de formatie achtervolgden hem twee analyses. Zijn partij zou kamikaze plegen als de MR als enige Franstalige partij een minderheidsregering zou maken met de N-VA, en Didier Reynders en zijn clan zouden hem het zonlicht niet gunnen. Beide bedreigingen zijn geneutraliseerd.

Hijzelf niet, maar zijn MR is populair in Franstalig België, en Didier Reynders houdt zich – voorlopig althans – gedeisd.

N-VA: kabbelend water

Bart De Wever
Bart De Wever© Karl Meersman

Bart De Wever beleeft zijn meest rustige maanden in jaren, toevend op zijn geliefde Schoon Verdiep. Hij is ook wat vaker thuis dan voorheen en kan scoren in de stad Antwerpen. Zijn ministers blijven netjes in het gareel.

Jan Jambon
Jan Jambon© Karl Meersman

Jan Jambon, vicepremier, heeft zich het verhaal van de nationale veiligheid toegeëigend en dat bolt nu: het lijkt alsof we het ondertussen met z’n allen normaal vinden dat in ons land 200 militairen op straat allerhande plaatsen bewaken.

De Vlaamse regering gaat haar gang: Geert Bourgeois is de correctheid zelve en Ben Weyts hanteert in het vrij technisch mobileitsverhaal geen ideologisch relaas, en weet zich voorlopig te bufferen tegen het populaire Ringland-collectief.

Geert Bourgeois
Geert Bourgeois© Karl Meersman

Enkel Liesbeth Homans zit af en toe in zwaar weer, met haar bevoegdheden Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, maar hoe meer op haar wordt ingehakt door links, des te meer omarmen de militanten hun Antwerpse ‘Thatcher’.

Af en toe maken parlementsleden amok, over het sociaal overlegmodel of communautaire kwesties. Ze zitten nog in de oppositierol. Maar dat krijgt steeds minder gehoor. De N-VA-regering regeert en het regeerakkoord zet de lijnen uit.

Taxshift: 5 miljard

Iedereen wil de opbrengst van de taxshift
Iedereen wil de opbrengst van de taxshift© Karl

Waar de N-VA ooit tegen was, is ze nu voor: een nieuwe vorm van vermogenswinstbelasting. Pieter Timmermans van het VBO zei dat de lastenverlaging enkel de werkgevers ten goede moest komen, omdat een koopkrachtverhoging momenteel niet aan de orde is – en gegeven het regeerakkoord heeft hij een punt.

Johan Van Overtveldt
Johan Van Overtveldt© Karl

Maar financiënminister Johan Van Overtveldt reageerde daags nadien meteen in VTM Nieuws: ook de werknemers moeten aan de tax shift netto meer overhouden in hun portefeuille. ‘Zie je wel, we gaan in tégen de werkgevers, we zeggen zelfs hetzelfde als de vakbond’ lachte een N-VA-topper.

Probleem wordt de verdeelsleutel. Hoeveel miljard? Vijf miljard, hoor je vaak, maar niet iedereen telt de pakweg 2 miljard bestaande maatregelen daarbij. Peeters verwijst naar Oostenrijk, maar dat is een andere fiscale situatie. Van Overtveldt zegt te landen ‘ergens tussen de 5 en de 7 miljard.’

Het aandeel nieuwe vermogenswinstbelasting zal vrij klein zijn. Nog geen miljard, daar is ook de CD&V het over eens. Voor de liberalen is de verhoging van BTW-tarieven een belastingverhoging. Een harmonisering van tarieven, waarover CD&V spreekt, zal dat uiteindelijk ook zijn, want het moet opbrengen. Dat vervuilers meer moeten betalen, daar is iedereen het over eens. Maar hoeveel en waarop zal belast worden? En hier ook: dat is uiteindelijk een belastingverhoging, weliswaar met een beoogde gedragsverandering.

Pensioenen: ultieme test

In de discussie over zware beroepen zal een majeur probleem in de pensioenkwestie incarneren: wie heeft zwaar werk en mag vroeg stoppen, en wie niet?

De evenwichtsoefening van Kris Peeters
De evenwichtsoefening van Kris Peeters© Karl

Politiemensen proberen de dans te ontspringen, met een feitelijke uitstapleeftijd van 59 jaar. Maar oefenen zij een zwaar beroep uit, indien ze op latere leeftijd ook het werk op het commissariaat kunnen verrichten? Wat met de verpleger, kan die als zestigplusser zijn of haar job nog op een verantwoorde manier uitoefenen? De poetshulp met haar fysiek zware job? De gestresseerde bedrijfsrevisor? De zakenman die voortdurend op scherp moet staan? De journalist met lange, onregelmatige dagen? De leerkracht voor een twintigkoppige klas met mondige leerlingen, die de leeftijd hebben van zijn of haar kleinkinderen?

Hier zal de regering-Michel verstandig, bedachtzaam maar kordaat moeten triëren, en moeilijke keuzes maken. De kwestie is zo complex dat ze zelfs de huidige fricties in de regering overstijgt: ook Kris ‘sociaal gelaat’ Peeters zal hier voor deze of gene hard moeten zijn, omdat het niet anders kan.

Zo zijn die politiemannen een eerste test: iedereen, ook zijzelf, weten dat er genoeg jobs zijn in de ordehandhaving die door oudere, ervaren mensen kunnen uitgeoefend worden. Als de regering toegeeft aan hun eis, staat de deur voor alle andere sectoren open om een vroegere wettelijke pensioenleeftijd te claimen, en terecht. Dat ondergraaft de hele pensioenhervorming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content