Forza Ninove werd zes jaar geleden al de grootste in Ninove met 26,5 procent, maar viel toch uit het stadsbestuur. SP.A, Groen, CD&V en Open VLD sloten er een coalitie.

Die heeft na zondag geen meerderheid meer: SP.A, Groen en CD&V, verenigd in Samen, behaalde 7 van de 33 zetels, Open VLD 9. Forza Ninove behaalde bijna 40 procent van de stemmen en boekt 6 zetels winst, van 9 naar 15.

De huidige coalitie kan Forza nog altijd uit het stadsbestuur houden, maar dan moet het de N-VA (2 zetels) erbij nemen: Samen, Open VLD en N-VA zijn samen goed voor 18 van de 33 zetels.

Het is nog niet duidelijk of het cordon sanitaire doorbroken zal worden. Volgens de lokale N-VA-afdeling is Forza Ninove aan zet, maar de nationale kopstukken van de N-VA kunnen daar anders over oordelen.

Inhoud

D'haeseleer liet zondagavond al optekenen dat hij het logisch vindt dat zijn partij nu aan zet komt en hij kijkt voor een coalitie naar de twee zetels van N-VA.

'Er zijn niet zoveel mogelijkheden. Ik behoor tot de club flaminganten, dus is het de logica zelve dat ik eerst met die mensen ga praten. Onze programma's liggen het dichtste bij elkaar', zei hij vanochtend op Radio 1. 'Ik hoop dat de nationale N-VA-afdeling zich niet te veel moeit en zich focust op de inhoud.'

De Wever: 'Intern bekijken'

Nationaal N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat hij de situatie 'intern' wil bekijken. 'Ik zeg zeker geen ja, maar als iemand 40 procent van de stemmen haalt, dan is dat wel een heel sterk democratisch mandaat. Hij moet wel een partner kunnen vinden, en daar staan wij niet voor te springen want het geeft een hele hoop troep', zei hij.

Uitsluitsel wil De Wever nog niet geven. 'Ik ken de betrokkenen niet goed, ken de situatie niet goed. Ik heb na drie uur slapen geen pasklare antwoorden op alle vragen.'

'De algemene lijn is dat wij met extremisten niet besturen, en dat blijft zo. Maar in Ninove is er een bijzondere situatie. Ik ben geen fan van monstercoalities om iemand uit te sluiten, maar ik ben er ook geen fan van om iemand van een extreme partij aan de sjerp te helpen.'

Forza Ninove werd zes jaar geleden al de grootste in Ninove met 26,5 procent, maar viel toch uit het stadsbestuur. SP.A, Groen, CD&V en Open VLD sloten er een coalitie. Die heeft na zondag geen meerderheid meer: SP.A, Groen en CD&V, verenigd in Samen, behaalde 7 van de 33 zetels, Open VLD 9. Forza Ninove behaalde bijna 40 procent van de stemmen en boekt 6 zetels winst, van 9 naar 15. De huidige coalitie kan Forza nog altijd uit het stadsbestuur houden, maar dan moet het de N-VA (2 zetels) erbij nemen: Samen, Open VLD en N-VA zijn samen goed voor 18 van de 33 zetels.Het is nog niet duidelijk of het cordon sanitaire doorbroken zal worden. Volgens de lokale N-VA-afdeling is Forza Ninove aan zet, maar de nationale kopstukken van de N-VA kunnen daar anders over oordelen. D'haeseleer liet zondagavond al optekenen dat hij het logisch vindt dat zijn partij nu aan zet komt en hij kijkt voor een coalitie naar de twee zetels van N-VA. 'Er zijn niet zoveel mogelijkheden. Ik behoor tot de club flaminganten, dus is het de logica zelve dat ik eerst met die mensen ga praten. Onze programma's liggen het dichtste bij elkaar', zei hij vanochtend op Radio 1. 'Ik hoop dat de nationale N-VA-afdeling zich niet te veel moeit en zich focust op de inhoud.'Nationaal N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat hij de situatie 'intern' wil bekijken. 'Ik zeg zeker geen ja, maar als iemand 40 procent van de stemmen haalt, dan is dat wel een heel sterk democratisch mandaat. Hij moet wel een partner kunnen vinden, en daar staan wij niet voor te springen want het geeft een hele hoop troep', zei hij. Uitsluitsel wil De Wever nog niet geven. 'Ik ken de betrokkenen niet goed, ken de situatie niet goed. Ik heb na drie uur slapen geen pasklare antwoorden op alle vragen.' 'De algemene lijn is dat wij met extremisten niet besturen, en dat blijft zo. Maar in Ninove is er een bijzondere situatie. Ik ben geen fan van monstercoalities om iemand uit te sluiten, maar ik ben er ook geen fan van om iemand van een extreme partij aan de sjerp te helpen.'