Eerste belangrijke zitting in proces over aanslagen Brussel

Maandag buigt de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zich over de bijzondere opsporingsmethoden die aangewend zijn in het gerechtelijk onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem.

Het is één van de stappen die nog moeten gezet worden in aanloop naar het assisenproces over de aanslagen, dat volgens de laatste plannen in september 2021 van start zou gaan. Dat proces vindt plaats in de oude NAVO-gebouwen in Evere, de zitting van de KI maandag vindt plaats in het Brusselse justitiepaleis.

De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, terwijl zo’n 340 personen gewond raakten. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen lieten die dag zelf het leven maar in de weken en maanden nadien werden in totaal 13 personen in verdenking gesteld. Een groot deel van hen zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

Volgende fase

In de volgende fase moet de raadkamer beslissen welke verdachten zich voor de aanslagen moeten verantwoorden. Een eerste zitting in die fase is gepland voor eind februari, maar een exacte datum ligt nog niet vast. Dat melden verschillende bronnen. Het federaal parket geeft voorlopig geen commentaar.

Volgens verschillende media wil het federaal parket acht verdachten van de aanslagen in Zaventem en metrostation Maalbeek voor assisen zien verschijnen.

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam© Belga Image

Salah Abdeslam (30) zat in de gevangenis tijdens de aanslagen, maar wordt toch beschuldigd van terroristische moord, poging tot terroristische moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Oussama Atar

Oussama Atar
Oussama Atar

Oussama Atar wordt beschouwd als de leider van de terreurcel. Hij is neef van de broers El Bakraoui, die zichzelf opbliezen, en zou in Syrië een belangrijk figuur geweest zijn binnen de ‘geheime dienst’ van de Islamitische Staat. In die rol zou hij zowel de bloedige aanslagen van Parijs (13 november 2015) en Brussel (22 maart 2016) aangestuurd hebben, als de poging tot aanslag op de Thalys in augustus 2015 door Ayoub El Khazzani, de verijdelde aanslag in Verviers in januari 2015 en een mislukte aanslag op een kerk in het Franse Villejuif op 19 april 2015. De Franse geheime diensten zijn ervan overtuigd dat hij in november 2017 om het leven is gebracht bij een luchtaanval in Syrië maar zijn lichaam werd nooit aangetroffen.

Mohamed Abrini

Mohamed Abrini met het hoedje
Mohamed Abrini met het hoedje© BelgaImage

Die ‘man met het hoedje’ bleek uiteindelijk Mohamed Abrini. Die werd al sinds de aanslagen van 13 november in Parijs gezocht, en liet op 22 maart een reiskoffer vol explosieven achter in de luchthaven, alvorens op de loop te gaan. Zijn twee kompanen, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, bliezen zichzelf wel op in de vertrekhal van het luchthavengebouw.

Sofien Ayari

Sofien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri of Monir Ahmed Alaaj, werd op 18 maart 2016, net als Abdeslam, vier dagen voor de aanslagen, al opgepakt maar maakte deel uit van dezelfde terreurcel.

Osama Krayem

Krayem werd op 22 maart gefilmd in metrostation Pétillon toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui, die zich enkele minuten later zou opblazen in metrostation Maalbeek. Volgens Krayem was het de bedoeling dat ook hij zich zou opblazen, maar krabbelde hij terug en goot hij de explosieven die in zijn rugzak zaten, TATP, in het toilet van de flat in Etterbeek waar het duo zich de dagen voordien had schuilgehouden.

Ali El Haddad Asufi

Op basis van de bewakingsbeelden van het flatgebouw in Etterbeek werd ook Ali El Haddad Asufi opgepakt. Uit de analyse van die camerabeelden was niet alleen gebleken dat El Bakraoui het appartement al gebruikte sinds oktober 2015, maar ook dat Ali El Haddad Asufi El Bakraoui toen geholpen had bij zijn verhuis en ook in de maanden nadien nog vele keren bij hem over de vloer was geweest.

Bilal El Makhoukhi

Bilal El Makhoukhi (28) had Osama Krayem en Mohamed Abrini verborgen in zijn appartement in de Tivolistraat in Laken. El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces, en zou een rol gespeeld hebben bij de voorbereiding van de aanslagen. Zijn DNA werd immers aangetroffen op een lege verpakking van batterijen die in de flat lag. Vermoed wordt dat die batterijen gebruikt werden bij de aanmaak van de bommen die op de luchthaven Brussels Airport ontploften. De speurders vermoeden bovendien dat het de bedoeling was dat El Makhoukhi na de aanslagen de wapens van de terreurcel zou bijhouden en doorgeven aan andere kandidaat-terroristen. De wapens zijn vandaag nog altijd spoorloos.

Hervé Bayingana Muhirwa

De Rwandees Hervé Bayingana Muhirwa werd op 8 april 2016 opgepakt.

Partner Content