175 jaar na de lancering van de voetbalschoen voor mannen is iemand op het idee gekomen om er ook één voor vrouwen te maken. ‘Hoog tijd dat fabrikanten inzien dat vrouwen niet langer bereid zijn om hun lijf te plooien naar de producten die zij maken’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag.
Vorige week vroeg ik de spraakassistent van mijn auto om de airco op 21 graden te zetten. Toen ik twintig minuten later nog altijd zat te puffen, besefte ik dat ze me weer eens verkeerd had begrepen. Ze had de temperatuur verhoogd tot 29 graden. Ondertussen weet ik hoe ik dat kan verhelpen: door met een lagere stem te spreken. Zulke systemen worden nu eenmaal vooral op mannenstemmen getraind.
Net zoals ontzettend veel spullen op mannelijke leest worden geschoeid. Zo verschenen aan de vooravond van het EK vrouwenvoetbal hoeraberichten omdat Adidas de ‘eerste voetbalschoen die volledig ontwikkeld is door en voor vrouwen’ op de markt brengt. U leest het goed: zo’n 175 jaar nadat de voetbalschoen zoals we die nu kennen werd geïntroduceerd is er ook een exemplaar dat op vrouwenvoeten is afgestemd (en dus niet alleen een roze make-over heeft gekregen).
Geen dag te laat, want maar liefst 82 procent van de speelsters draagt voetbalschoenen die pijn doen. Dat komt omdat de meeste vrouwen een bredere voorvoet, een smallere hiel en een hogere voetboog hebben dan mannen. Daarom passen sommige voetbalsters hun schoenen eigenhandig aan door, bijvoorbeeld, een gat in het hielstuk te knippen.
De vrouwenvoetbalschoen komt geen dag te laat, want maar liefst 82 procent van de speelsters draagt schoenen die pijn doen.
Voetbalschoenen zijn maar een van de vele producten die vrouwen ongemakken bezorgen. Zo zijn de afmetingen van de meeste smartphones afgestemd op de handen van de gemiddelde man. Datzelfde toestel herkent ook veel vlotter mannengezichten. Op kantoor kunnen mannen dan weer comfortabeler werken, want de meeste toetsenborden, computermuizen, werktafels en bureaustoelen zijn voor hun lichaam gemaakt. Gevolg: heel wat vrouwen krijgen pijn aan hun nek, schouders, vingers en polsen.
Dat zoveel fabrikanten hun producten op het lijf van mannen blijven afstemmen, is soms zelfs ronduit gevaarlijk. Zo past veiligheidskledij, van werfhelmen en FFP2-maskers tot brandvertragende jassen, in veel gevallen minder goed op het lichaam van een vrouw. Zoals een voormalige veiligheidsagente die zich onlangs tot leerkracht heeft omgeschoold me vertelde: ‘Het allergrootste voordeel van het onderwijs is misschien wel dat mijn borsten nu niet meer de hele tijd worden platgedrukt door een kogelvrij vest.’
De afmetingen van de meeste smartphones zijn afgestemd op de handen van de gemiddelde man en datzelfde toestel herkent ook veel vlotter mannengezichten.
Als Adidas plots met zo’n professionele vrouwenvoetbalschoen op de markt komt, is dat natuurlijk omdat die sport steeds populairder wordt. Maar ik durf te hopen dat bedrijven zo langzaamaan ook inzien dat vrouwen niet langer bereid zijn om hun lichaam te plooien naar de producten die zij maken.
‘Het menselijke vrouwenlichaam wordt pas recentelijk niet langer gezien als een kleine versie van de man’