'Profiling is een geniale onderzoeksmethode, maar men moet er heel omzichtig mee omspringen. Het moet met zeer veel kennis van zaken uitgevoerd worden. Het is geen orakel van Delfi, en zéker geen bewijsvorm', zegt profiler Danièle Zucker na de commotie over het pleidooi van advocaat Jef Vermassen in de zaak van de parachutemoord.

De Belgische Danièle Zucker is een profiler die op wereldniveau werkt. Nee, ze was niet betrokken bij het onderzoek naar de parachutemoord. Maar groot was haar verbazing over de discussie die ontstond naar aanleiding van het proces.

Jef Vermassen, de advocaat van de burgerlijke partij, verwees in zijn pleidooi namelijk naar 'het daderprofiel' van Els Clottemans om haar schuld aan te tonen. Hij gaf 'als een profiler' tien punten aan.

Als een profiler. Dat is een term die tot de verbeelding spreekt. Een beladen term.

Advocaat Hans Rieder en enkele collega's reageerden. Volgens hen heeft profiling niets te maken met bewijs van schuld leveren. 'Een terechte reactie', vindt Danièle Zucker.

'Een profiler is geen orakel. Een profiler formuleert een hypothese. En dan moet een jury over de geldigheid van die hypothese oordelen. Profiling is geen zekerheidsgarantie, het is geen exacte wetenschap. Trouwens, in het gerecht is er zelden sprake van exacte wetenschappen. Psychologie is ook geen exacte wetenschap, psychiatrie is dat niet, en profiling evenmin. Zelfs de geneeskunde is dat niet. Profiling is een kunst.'

Knack: Heeft Hans Rieder gelijk als hij zegt dat profiling nooit een bewijs kan zijn?

Daniele Zucker: Daar ben ik het volledig mee eens. Een profiler zegt niet of iemand schuldig is. Het doel van een profiling is de onderzoekers te wijzen op mogelijke denksporen. Het kan gebeuren dat men zo op de proppen komt met de naam van een mogelijke dader. Dat is dan een hypothese van een persoon die interessanter is dan al de anderen. Een echte profiler zal nooit zeggen: 'Voilà, dames en heren van de jury, hij is het die het gedaan heeft!' En in de zaak van de parachutemoord heb ik trouwens geen profiler gezien.

(ALU)

'Profiling is een geniale onderzoeksmethode, maar men moet er heel omzichtig mee omspringen. Het moet met zeer veel kennis van zaken uitgevoerd worden. Het is geen orakel van Delfi, en zéker geen bewijsvorm', zegt profiler Danièle Zucker na de commotie over het pleidooi van advocaat Jef Vermassen in de zaak van de parachutemoord. De Belgische Danièle Zucker is een profiler die op wereldniveau werkt. Nee, ze was niet betrokken bij het onderzoek naar de parachutemoord. Maar groot was haar verbazing over de discussie die ontstond naar aanleiding van het proces. Jef Vermassen, de advocaat van de burgerlijke partij, verwees in zijn pleidooi namelijk naar 'het daderprofiel' van Els Clottemans om haar schuld aan te tonen. Hij gaf 'als een profiler' tien punten aan. Als een profiler. Dat is een term die tot de verbeelding spreekt. Een beladen term. Advocaat Hans Rieder en enkele collega's reageerden. Volgens hen heeft profiling niets te maken met bewijs van schuld leveren. 'Een terechte reactie', vindt Danièle Zucker. 'Een profiler is geen orakel. Een profiler formuleert een hypothese. En dan moet een jury over de geldigheid van die hypothese oordelen. Profiling is geen zekerheidsgarantie, het is geen exacte wetenschap. Trouwens, in het gerecht is er zelden sprake van exacte wetenschappen. Psychologie is ook geen exacte wetenschap, psychiatrie is dat niet, en profiling evenmin. Zelfs de geneeskunde is dat niet. Profiling is een kunst.' Knack: Heeft Hans Rieder gelijk als hij zegt dat profiling nooit een bewijs kan zijn?Daniele Zucker: Daar ben ik het volledig mee eens. Een profiler zegt niet of iemand schuldig is. Het doel van een profiling is de onderzoekers te wijzen op mogelijke denksporen. Het kan gebeuren dat men zo op de proppen komt met de naam van een mogelijke dader. Dat is dan een hypothese van een persoon die interessanter is dan al de anderen. Een echte profiler zal nooit zeggen: 'Voilà, dames en heren van de jury, hij is het die het gedaan heeft!' En in de zaak van de parachutemoord heb ik trouwens geen profiler gezien. (ALU)