Meer dan de helft van de 14- tot 16-jarigen was het laatste jaar slachtoffer van diefstal. De dieven zijn vooral uit op hun schoolgerief, kledij, geld, fiets of gsm. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de UGent naar hoe jongeren omgaan met diefstal en geweld, schrijft De Standaard.

"Uit mijn bevraging kwam ook naar voren dat één op de vijf jongeren in die leeftijdscategorie al het mikpunt is geweest van fysiek geweld", zegt criminologe Gerwinde Vynckier. "Bij zestien procent was dat nog het afgelopen jaar."

Afpersing

Daarnaast heeft één op de tien jongeren al een geval van afpersing meegemaakt. Toch zien jongeren zichzelf niet altijd als een slachtoffer en banaliseren ze vaak de feiten waarvan ze slachtoffer zijn. Ze doen ook zelden aangifte.

Slachtofferrol

"Jongeren merken dat wat hen overkomt, helemaal niet zo uitzonderlijk is en ook vaak anderen treft. De omgang met die slachtofferrol is heel dubbel", luidt het. (Belga/SD)

Meer dan de helft van de 14- tot 16-jarigen was het laatste jaar slachtoffer van diefstal. De dieven zijn vooral uit op hun schoolgerief, kledij, geld, fiets of gsm. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de UGent naar hoe jongeren omgaan met diefstal en geweld, schrijft De Standaard."Uit mijn bevraging kwam ook naar voren dat één op de vijf jongeren in die leeftijdscategorie al het mikpunt is geweest van fysiek geweld", zegt criminologe Gerwinde Vynckier. "Bij zestien procent was dat nog het afgelopen jaar." AfpersingDaarnaast heeft één op de tien jongeren al een geval van afpersing meegemaakt. Toch zien jongeren zichzelf niet altijd als een slachtoffer en banaliseren ze vaak de feiten waarvan ze slachtoffer zijn. Ze doen ook zelden aangifte. Slachtofferrol"Jongeren merken dat wat hen overkomt, helemaal niet zo uitzonderlijk is en ook vaak anderen treft. De omgang met die slachtofferrol is heel dubbel", luidt het. (Belga/SD)