Een op de drie asielzoekers in België is minderjarig

08/09/15 om 06:34 - Bijgewerkt om 07:38

Ruim de helft van de asielzoekers die momenteel in België opgevangen worden, zijn gezinnen. Een op de drie is bovendien minderjarig.

Een op de drie asielzoekers in België is minderjarig

Het kantoor van Fedasil in Brussel. © BELGA

Dat blijkt uit cijfers van Fedasil, die De Morgen kon inkijken. Op dit moment worden 19.117 asielzoekers opgevangen in ons land. Vijf procent van hen is een niet-begeleide minderjarige. Dat komt neer op zo'n 1.000 kinderen en jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. Slechts 38 procent blijkt een alleenstaande man, terwijl de helft gezinnen zijn.

"Dit heeft wel degelijk gevolgen voor de opvang van de asielzoekers", stelt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Gezinnen hebben andere noden dan alleenstaanden. Ze verblijven beter in individuele opvang dan in collectieve centra", zo klinkt het. "De regering wil nochtans vooral inzetten op collectieve centra. Deze nieuwe cijfers tonen aan dat de regering haar opvangbeleid beter wijzigt."

Vooral op het vlak van huisvesting zijn er grote uitdagingen waarschuwt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 'Vaak staan verhuurders niet open om vluchtelingen een woonst te verhuren. De minister moet daarom dringend in actie schieten en nieuwe mogelijkheden bieden. Huisvesting en onderwijs zijn echte uitdagingen voor het Vlaamse niveau", waarschuwt Keytsman.

( Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners