Mohamed El Bachiri wordt geprezen om zijn inspirerende strijd om meer verbondenheid en gelijkheid. Op 22 maart 2016 verloor hij zijn vrouw en de moeder van zijn kinderen bij de aanslagen in het metrostation van Maalbeek.

Bachiri, Marokkaanse Belg, moslim, Molenbekenaar en metrochauffeur, weigerde na deze dramatische feiten in cynisme te vervallen. In december 2016 deed hij een rechtstreekse oproep op de televisie voor een jihad van liefde. Het werd de meest bekeken video ooit op de Vlaamse televisie.

Samen met David Van Reybrouck bundelde hij even later zijn liefdesboodschap in een toegankelijk boek, Een jihad van liefde, waar hij de lezers aanzet om ook naar de ander toe te gaan, om hem te ontmoeten, te begrijpen.

'Mohamed kiest voor dialoog in plaats van confrontatie, voor liefde in plaats van polarisatie', zegt Curieus-voorzitter Jan Roegiers. 'Enkel liefde kan het antwoord zijn, wanneer de samenleving harde klappen krijgt. Dat horen uit de mond van iemand die op een heel pijnlijke manier in die klappen deelde, kan alleen maar op respectvol applaus onthaald worden', luidt het bij de jury.

Het Festival van de Gelijkheid 2017 vindt plaats op 14, 15 en 16 december in de Vooruit in Gent. De Prijs van de Gelijkheid wordt op 15 december uitgereikt. Meer info: www.festivalgelijkheid.be

Mohamed El Bachiri wordt geprezen om zijn inspirerende strijd om meer verbondenheid en gelijkheid. Op 22 maart 2016 verloor hij zijn vrouw en de moeder van zijn kinderen bij de aanslagen in het metrostation van Maalbeek. Bachiri, Marokkaanse Belg, moslim, Molenbekenaar en metrochauffeur, weigerde na deze dramatische feiten in cynisme te vervallen. In december 2016 deed hij een rechtstreekse oproep op de televisie voor een jihad van liefde. Het werd de meest bekeken video ooit op de Vlaamse televisie.Samen met David Van Reybrouck bundelde hij even later zijn liefdesboodschap in een toegankelijk boek, Een jihad van liefde, waar hij de lezers aanzet om ook naar de ander toe te gaan, om hem te ontmoeten, te begrijpen.'Mohamed kiest voor dialoog in plaats van confrontatie, voor liefde in plaats van polarisatie', zegt Curieus-voorzitter Jan Roegiers. 'Enkel liefde kan het antwoord zijn, wanneer de samenleving harde klappen krijgt. Dat horen uit de mond van iemand die op een heel pijnlijke manier in die klappen deelde, kan alleen maar op respectvol applaus onthaald worden', luidt het bij de jury. Het Festival van de Gelijkheid 2017 vindt plaats op 14, 15 en 16 december in de Vooruit in Gent. De Prijs van de Gelijkheid wordt op 15 december uitgereikt. Meer info: www.festivalgelijkheid.be