Ecolo, Groen en DéFI hebben akkoord over politieke ethiek in Brussel

Meyrem Almaci (Groen), Patrick Dupriez en Zakia Khattabi (Ecolo) en Olivier Maingain (DéFI) © Belga

De partijen Ecolo, Groen en DéFI zijn het eens geraakt over een dertigtal voorstellen rond politieke ethiek en goed bestuur in Brussel. Parlementsleden zouden geen burgemeester of schepen meer mogen zijn en politieke mandatarissen zouden maximum 150 procent van een parlementaire wedde mogen verdienen, privé-inkomsten inbegrepen.

Het gezamenlijk initiatief van de groenen en DéFI is een gevolg van de politieke crisis in Wallonië en Brussel. Na de schandalen rond Publifin en Samusocial trok CDH-voorzitter Benoît Lutgen de stekker uit de coalities met de PS. In Wallonië onderhandelt het CDH met de MR, in Brussel zit de situatie vast: MR en CDH hebben extra partners nodig, maar zowel DéFI als Ecolo wilden eerst praten over behoorlijk bestuur en staan niet te springen om zomaar te depanneren.

Over dat goed bestuur hebben Ecolo, Groen en DéFI nu een onderling akkoord. Ze hebben ruime maatregelen uitgewerkt die allemaal in het Brussels parlement kunnen worden doorgevoerd. ‘We willen vooruitgang op de plaats waar we de grootst mogelijke hefboom hebben’, zegt DéFI-voorzitter Olivier Maingain. ‘Dat is, denken we, in het Brussels Gewest. We hadden zaken kunnen op tafel leggen die via federale wetten geregeld moeten worden, maar dat zou mogelijk tot een impasse leiden’.

De drie partijen vragen meer controle op mandaten en mogelijke belangenvermengingen en het einde van de politieke benoemingen. Burgemeesters en schepenen zouden niet meer vergoed mogen worden voor hun afgeleide mandaten. Parlementsleden of mensen met een uitvoerend mandaat zouden niet langer als advocaat mogen optreden in rechtzaken tegen de staat. Een deontologische commissie zou sancties kunnen opleggen bij een belangenconflict.

Burgerparticipatie

Dit is een voorzet die we overmaken aan de andere partijen in Brussel. Dit is pro politiek. Het gaat om het herstellen van het vertrouwen en het gezonder maken van de politiek

Meyrem Almaci, Groen-voorzitter

Het akkoord tussen groenen en DéFI zet ook sterk in op burgerparticipatie. Ze willen de mogelijkheid van een gewestelijke volksraadpleging invoeren, een burgerforum instellen in het Brussels parlement en burgers de mogelijkheid geven zelf de aanzet te geven tot wetgeving. Om de representativiteit van verkozenen te vergroten, willen ze voor de gemeenteraadsverkiezingen het meer proportionele systeem D’hondt invoeren en de opvolgerslijst bij de gewestverkiezingen afschaffen. Politici zouden verplicht zijn om het laatste mandaat waarvoor ze verkozen zijn op te nemen.

‘Dit is een voorzet die we overmaken aan de andere partijen in Brussel. Dit is pro politiek. Het gaat om het herstellen van het vertrouwen en het gezonder maken van de politiek”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Ze rekent op steun van andere Nederlandstalige partijen. ‘Guy Vanhengel (Brussels minister voor Open VLD, nvdr) zei dat hij ervoor open staat om over voorstellen te praten, SP.A heeft intern al voor de decumul gestemd’

Het akkoord moet niet gezien worden als een voorwaarde of een voorafname tot een mogelijke regeringsdeelname. ‘Dit is geen regeerakkoord’, zei Ecolo-covoorzitter Patrick Dupriez. ‘We hebben over behoorlijk bestuur gesproken en over niets anders’, verzekert DéFI-voorzitter Olivier Maingain.

MR-voorzitter Olivier Chastel zegt dat het initiatief van Ecolo en DéFI enkel dient om zich aan de PS ‘vast te plakken’ (scotcher). Maingain is niet onder de indruk. ‘Ik zou kunnen verwijzen naar plaatsen waar de MR aan de PS vastgeplakt zit, zoals in de stad Brussel of de provincie Luik. Maar als Chastel zich wil losmaken van de PS, hoeft hij enkel deze voorstellen te stemmen’.

Partner Content