Volgend jaar verliezen meer dan 113.000 mensen hun recht op een werkloosheidsuitkering. Dat zijn er een pak meer dan de 100.000 werklozen waar eerder sprake van was, schrijft De Morgen vrijdag.
Wie langer dan twee jaar werkloos is, verliest in de toekomst het recht op een werkloosheidsuitkering. Die maatregel werd ingevoerd door de regering-De Wever en gaat begin 2026 in. Bevoegd minister David Clarinval (MR) had het over 100.000 langdurig werklozen jonger dan 55 jaar die daardoor hun uitkering zouden verliezen. Zo was de indruk ontstaan dat 55-plussers grotendeels gespaard zouden blijven, schrijft De Morgen.
Maar uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die de uitkeringen toekent, blijkt dat naar schatting 113.000 werklozen volgend jaar hun uitkering zullen verliezen. Daar komen nog eens om en bij de 2.000 mensen bij die een zogenaamde beschermingsuitkering krijgen. Dat speciaal statuut voor mensen die met zware en langdurige medische problemen kampen, maar niet helemaal arbeidsongeschikt verklaard worden, verdwijnt over twee jaar.
Uit de nieuwe schattingen blijkt ook dat meer dan 33.000 55-plussers hun werkloosheidsuitkering dreigen te verliezen. Omdat zij door hun leeftijd nog steeds veel moeilijker aan werk raken, voorziet de federale regering wel een uitzondering voor die groep, die evenwel vasthangt aan een voorwaarde: 55-plussers die meer dan dertig arbeidsjaren op de teller hebben, verliezen hun uitkering niet.